Studera, kämpa, lär!

Innehåll

RKU:s ordförandes första maj-tal

Här kan du läsa talet som RKU:s ordförande William Wismeier höll på årets Röd Front-möte i Alingsås.

Kamrater och första maj-firare,
jag heter William Wismeier och talar för Revolutionär Kommunistisk Ungdom, RKU.
RKU är förbundet som vill samla oss ungdomar runt om i landet som har fått nog av nedskärningar, krig och högerpolitik.
RKU finns för oss som är trötta på ett samhälle där din makt och din ställning avgörs av hur mycket pengar du har.
Vi i RKU vill vända på den ordningen, och skapa ett samhälle som utgår från människors behov istället för ökade vinster till de redan rika.
Genom skolning och organisering skapar vi tillsammans förutsättningar för att välta kapitalismen över ända. Vi behöver bli fler i denna kamp. Kom med i RKU du också!

Första maj-firare,
politikerna använder ordet framtiden som ett honnörsord. Socialdemokraterna kallar sig numera till och med framtidspartiet. För mig låter det lika ihåligt som när Moderaterna kallar sig för arbetarpartiet. För vad är det för framtid som socialdemokraterna ser för oss unga i dagens Sverige? Vad är deras vision om dagens och framtidens Sverige?

I SVT:s Dokument inifrån ställdes denna fråga till de både Socialdemokraternas Stefan Löfvén och till statsminister Fredrik Reinfeldt.
Givet att tillväxten fortsätter öka i den takt den gör idag, kommer Sveriges ekonomi vara dubbelt så stor som idag om 30 åren. Genom att vi producerar mer varor och tjänster kommer vi om 30 år, år 2044, vara dubbelt så rika som land.
Om 30 år kommer vi alltså ha råd med dubbelt så många lärare i skolan och personal i vården. Eller så kommer de som redan är miljonärer ha dubbelt så många miljoner. Det beror på hur vi väljer att organisera vårt samhälle.

Både Reinfeldt och Löfvén blir i dokumentären svaret skyldiga. De har inga visioner om framtiden. De ser ingen gemensam bättre framtid för oss unga. De börjar svamla sitt vanliga valprat, Reinfeldt pratar om att ta ansvar för ekonomin och att vi måste vara oroliga för alla som blir pensionärer och Löfvén pratar om att full sysselsättning är en förutsättning för fortsatt tillväxt, och att eventuella fördelar av den ökande produktiviteten är upp till den enskilde.
När politikerna har möjlighet att breda ut texten om sina visioner så tar det inte den, för de har ingen framtidsvision. De är administratörer av en människofientlig nedskärningspolitik.

Vi i RKU har betydligt större visioner än så. Vi menar att det finns alla förutsättningar att skapa ett drägligt liv för alla människor i Sverige och på jorden. Vi skulle kunna garantera arbete, bostad, jämställdhet och fred. De resurser vi har skulle kunna användas för att göra de mänskliga rättigheterna till verklighet.
Men det är uppenbart att en sådan framtid inte kommer till oss gratis. Vi måste ta till kamp för våra gemensamma intressen.

Kamrater,
framtiden är oviss för oss unga i dagens Sverige.
En hel generation ungdomar har satts i utanförskap. Vi förvägras rätten till riktiga jobb med trygga anställningar. Vi får inte möjligheten att bo i en egen lägenhet med en hyra som är möjlig att betala.
Skolans och samhällets budskap är att det bara är ditt eget fel. Ta ansvar, styr upp ditt liv. Så flyttas ansvaret från samhället till den enskilda. Det är du som måste ändra på dig, anpassa dig. Gör dig anställningsbar som det så fint heter.

Den enskildes ansvar för ett samhälle i kris går igenom i alla frågor.
Får du inte tag på ett jobb? Då måste du försöka hårdare. Skriv ett bättre CV, sök fler jobb, gå en motivationskurs hos en jobbcoach.
Och vi skriver bättre CVn, vi söker fler jobb, vi går motivationskurser. Men inte blir det fler jobb för det.
Men den stora arbetslösheten är permanenterad. För arbetslösheten är ingen slump, eller en naturkraft. Arbetslösheten beror på konkret och medveten politik som syftar till att hålla lönerna nere. Regeringen och sossarna kan prata hur mycket som helst om arbetslinje. Verkligheten är ändå att arbetslösheten är avsiktlig.

Samtidigt sjunker självförtroendet hos dem av oss som inte hittar något jobb. Dagar av arbetslöshet blir till veckor blir till månader. Man börjar tvivla på sig själv. Vad gör man för fel?
Men man gör inget fel. Det är samhället som gör fel när den sätter en hel generation utanför tryggheten av ett fast jobb med en säker inkomst.
De av oss unga som får tag på ett jobb tvingas gå med på sämre villkor. Korttidsvikariat, timanställningar och låga löner är verkligheten för oss unga i dagens Sverige.
Det kallas för ungdomsavtal, nystartsjobb och massa andra fina ord för att skönmåla verkligheten. Att vi unga ska gå med på sämre villkor. Detta är inte bara dåligt för oss. Genom dessa förändringar har makteliten skapat en delad arbetsmarknad som fungerar som en murbräcka för sämre villkor för alla.
För att vi unga ska kunna ha en framtid att se fram emot krävs en annan politik. Vi kräver att samhället satsar på oss unga. Inför 6 timmars arbetsdag och dela på jobben. Anställ fler i den offentliga sektorn.

Kamrater,
det finns idag många kamper vi måste ta för att en bättre framtid ska bli möjlig. Idag på första maj – arbetarklassens och socialismens dag – så demonstrerar nazister i Jönköping.
Det är Svenskarnas Parti som tidigare hette Nationalsocialistisk Front som går runt på stadens gator och propagerar för hat och rasism. Det var medlemmar i Svenskarnas Parti som den 8 mars knivhögg feministiska aktivister så illa att en av dem hamnade i koma.

Den nazistiska demonstrationen i Jönköping idag borde inte ha fått tillstånd. Det blir en nu ett polisbeskyddat lagbrott, eftersom nazisterna per definition kommer göra sig skyldiga till hets mot folkgrupp. Att nazister får demonstrera på 1 maj är ett hån mot alla oss firar första maj i solidaritetens anda.
Vi i RKU menar att den nazistiska rörelsen är kriminell och vi anser att nazistiska organisationer ska förbjudas.
Vi sänder också våra hälsningar till våra kamrater i Jönköping som idag trots allt genomför ett Röd Front-möte. Det är viktigt att solidaritetens budskap hörs högt och tydlig dagar som denna.

Detta nazistiska parti – Svenskarnas Parti – har under våren varit nere i Ukraina med sina bröder och vänner i Svoboda och Högra sektorn som genomfört en väststödd statskupp. Vår egen utrikesminister Carl Bildt är på samma sida som nazisterna i Ukraina.

Hyckeriet är enormt. För några månader sedan när den folkvalde presidenten Janukovitjs regeringsbyggnader i Kiev ockuperades av dessa Svoboda-anhängare var de hjältar och demokratiförkämpar. När nu den nya regimens lokaler ockuperas och tas över i de östra rysktalande delarna är dessa ockupanter helt plötsligt ligister och terrorister.
EU och USA:s vision om framtiden är fullständig kontroll. De vill göra Ukraina till sitt territorium. De vill kontrollera gastransporterna och de vill sätta stopp för Rysslands inflytande.
Vi i RKU motsätter oss EU och USA:s agerande. Men detta betyder i att vi är några Putin-kramare. Vi tycker det är bra att Ryssland internationellt finns som en motröst mot USA-imperialismen. De har tillfälligt stoppat ett krig mot Syrien. Men Putin är president i ett kapitalistiskt land och är oligarkernas man.

Vi kommunister står på arbetarklassen och folkets sida – i Sverige, Ukraina och Ryssland. Därför sänder vi våra solidaritetshälsningar till Ukrainas kommunister som i en tid av fascistiskt våld och nationalism säger att arbetarintresset ska gå först. Att Ukrainas arbetare har gemensamma intressen som arbetare, oavsett nationellt ursprung och modersmål.

Hyckleriet från Carl Bildt och övriga krigsvänner är monumentalt. John Kerry, USA:s utrikesminister sa på att fullaste allvar att ”På 2000-talet beter du dig bara inte på 1800-talsvis genom att invadera ett annat land med en fullständigt påhittad förevändning”.
Och detta kommer från USA.
Det land som har flest illegala interventioner, krig och ockupationer under 1900-talet på sitt samvete. Det land vars utrikesminister ljög FN rakt upp i ansiktet om att Irak hade massförstörelsevapen.
Tror Kerry att vi glömt Jugoslavien, Afghanistan och Irak?
Eller Libyen och Syrien där USA slagit sig samman med de militanta islamister som de använt som motivering för sitt tioåriga krig mot terrorismen?

Hyckleriet är som sagt enormt. Vilka som är terrorister eller demokratikämpar, diktatorer eller folkvalda presidenter kan skifta snabbt. Går de västimperialismens intressen kan uppenbarligen till och med fascister som Svoboda vara ärliga demokrater.
Det gäller inte bara i Ukraina, utan på alla platser där USA för lågintensivt krig via ombud. Som i Venezuela där den folkvalda presidenten Maduro är stämplad som diktator för att han och hans parti försvarar folkviljan om fortsatt social förbättring mot just kuppmakare och våldsamma gäng.
Hoppet om en verkligt bättre framtid för världens folk står till att vi kan se igenom de mäktiga och rikas intresse och att vi tar kamp för fred och frihet åt all världens folk.

Kamrater,
även här i Sverige måste vi ta kamp för att nå en bättre framtid. Uppenbarligen är det ingenting som politikerna kommer ordna åt oss, oavsett vad de svamlar om framtiden.
Jag vill slå ett slag för rättigheter idag. Ett ord som jag tycker har glömts bort. De nämns bara när de rika vill invadera ytterligare ett olydigt fattigt land för olja och kontroll. Då kan maktens megafoner sägas några högtravande ord om mänskliga rättigheter.
I inrikespolitiken däremot hör man sällan politikerna prata om rättigheter. Istället pratar man om friheter. Friheten att välja vilken skola du vill, välja vilken vård du vill ha, välja vilken vara du ska köpa för att rädda klimatet och inte minst för att förverkliga dig själv.
Den liberala friheten är rent hyckleri, för vad är en frihet utan en rättighet?

Det är en frihet för både den rike och den fattiga att betala miljoner kronor för en bostadsrätt.
Det är en frihet för både den rike och den fattiga att gå till tandläkaren och betala hundratals kronor för en enkel undersökning.
Det är en frihet både för den rike och den fattiga att spara ihop pengar för att kunna satsa på sina drömmars mål.
Men rättigheter är det inte. Inte i dagens Sverige.

I skolan har utbildning blivit en vara.
Genom införandet av friskolor så kan riskkapitalbolag göra trygga vinster på vår utbildning.
När man tar in vinstintresset i skolan så leder det automatiskt till en sämre utbildning.
Borgarna kan tala hur mycket som helst om effektivisering. Den enkla sanningen är ändå att någonstans ska vinsten tas ifrån.
Genom att minska lärartätheten, minska andelen behöriga lärare, minska tillgången till läromedel, skolbibliotek, kuraroter med mera.
Det andra sättet att tjäna pengar på utbildning är att driva en skola för högpresterande elever som är billiga i drift, eftersom de inte behöver lika mycket stöd och hjälp.

Så segregeras skolan. En skola för medel- och överklassens barn med studievana, och en sämre skola för arbetarklassens barn.
Vi i RKU kräver istället ett stopp för friskolorna och rejäla satsningar på en offentlig likvärdig skola. Vår utbildning är en rättighet!

I Röd Front slår vi ett slag för en bättre framtid, en framtid där vi gör våra rättigheter till verklighet.
Det är dags att vi var och en här idag tar ett litet steg tillsammans för att spränga kapitalismens bojor.
Det gör vi genom att prata med de vi har oss nära i vardagen, på skolan och på jobbet.
Det gör vi genom att uppmana till protester mot alla nedskärningar, privatiseringar och försämringar.
Det gör vi genom att organisera oss i den kommunistiska rörelsen.
Tillsammans har vi alla möjligheter att skapare en ljusare och bättre framtid.

Bli medlem i RKU!

RKU är ett revolutionärt ungdomsförbund för arbetar- och vänsterungdomar.
Vi tar kamp mot kapitalismens utsugning och imperialismens krig. Vi säger att socialismen är framtiden.
Vill du arbetarpolitik och socialism? Kom med oss!
Läs mer

RKU i aktion