Vi bygger det kommunistiska ungdomsförbundet!

Innehåll

»RKU har riktigt flyt nu»

Vi publicerar här en artikel från den kommunistiska veckotidningen Proletären.

Det revolutionära ungdomsförbundet växer i styrka över hela landet

Det revolutionära ungdomsförbundet växer i styrka över hela landet - Vi har riktigt flyt just nu! Så säger RKU:s anställde Robert Mathiasson om läget i Revolutionär Kommunistisk Ungdom (RKU) inför Röd Front. Han berättar om skivan »Framåt - för Palestinas befrielse!» som har gått som smör i solsken.
- Tyvärr får man ju konstatera att den kom precis »rätt». Den dag vi hade releasespelning så belägrade Israels armé Arafats högkvarter.

Skivan har verkligen lyft hela förbundet. Den har visat att RKU, trots sin ungdom och relativt lilla styrka kan samla hela Sveriges kulturelit för Palestinas sak.
- Bara vi har den politiska övertygelsen och den organisatoriska styrkan, så kan vi göra mycket, säger Robert.

Syns på gator och torg
Men det är inte bara arbetet med skivan som går bra. Så här säger Oskar Mölleby, ordförande i RKU-Örebro, när Proletären ringer upp honom:
- Vi har verkligen rykt upp vårt basarbete. I Örebro har RKU torgmöten varje vecka med tidningsförsäljning. Till skillnad från Ung Vänster och andra vänsterförbund så syns vi verkligen på gator och torg.

- Nu inför Röd Front har vi laddat ordentligt och många tusen flygblad har, eller ska, delas ut.

RKU:arna i Örebro jobbar inte bara i Örebro, utan hjälper även närliggande orter att komma igång med sitt politiska arbete.
- På 1:a maj ska vi direkt efter vårt eget Röd Front åka till Karlstad och hålla ett Röd Front-möte där, säger Oskar.

Den lokalorganisation som går kanske bästa just nu är Göteborg. Vi ber Jessica Thornström, från RKU-Göteborgs styrelse, att berätta lite om arbetet i Göteborg.

- Vi har gått ifrån att vara den där lilla kompiskretsen till att bli ett verkligt politiskt ungdomsförbund. Nu är vi ungefär 70 stycken medlemmar. Det märks att folk har politiskt förtroende för oss. Till exempel så ringde elever från Angeredsgymnasiet för att vi skulle hjälpa till i arbetet för två utvisningshotade tjejer. Eller som när elever från en högstadieskola ville att vi skulle vara vakter på deras demonstration mot nedskärningar på skolan.

- Alla de som kommit i kontakt med i vårt arbete kanske inte tycker som vi, men de vet att man kan lita på oss i alla lägen. Vi står för vad vi säger.

Jessica fortsätter att tala om Palestinaarbetet den senaste tiden.
- Det har varit några riktigt stora demonstration för Palestina här i Göteborg och vi har varit med och arbetat inför varje. På dessa demonstrationer känner man verkligen att vi är absolut rätt i Palestinafrågan. På den stora demonstrationen med 6 000 deltagare lyckades vi sälja 130 Rebell och samla in 5 000 kronor till barn- och ungdomscentrat i Shatila.

- Vi har börjat ha bokbord vid varje manifestation och demonstration. Det har verkligen varit en succé! Det är alltid smockfullt vid bordet där vi säljer Rebell, Palestinaskivan och våra Palestinatröjor.

I Stockholm har det alltid varit svårt för RKU att arbeta. Den autonoma rörelsen är stark och man måste navigera mellan alla nätverk som är den dominerande formen för politiskt arbete i Stockholm. Men nu verkar det som börjar lossna.

Framåt i Stockholm
- RKU var inbjudna till Tumbagymnasiet för två dagars debatt med riksdagspartiernas ungdomsförbund. Debatternas tema var utrikespolitiken och internationella frågor. Man utan att skryta säga att vi vann allting, konstaterar Martin från RKU-Stockholm.

- Vi har ju en glasklar analys av Palestinafrågan och USA:s aggressioner. De andra förbunden mumlar om att terrorismen måste bekämpas, medan vi pekar ut de riktiga terroristerna; USA-imperialismen och dess lakejer.

Det gick hem hos eleverna på Tumbagymnasiet. Efter debatterna så skrev 30 personer upp sig för kontakt med RKU! Ett fantastiskt resultat för två dagars debatt!

Martin fortsätter att berätta om Stockholms arbete i Palestinafrågan.
- Under hela Israels offensiv vi jobbat upp ett förtroende bland palestinierna i Stockholm. Det märks under de Palestinademonstrationer som varit, inte minst att mycket folk köper Rebell och Palestinaskivan.

Ny grupp i Ängelholm
Fler exempel kan nämnas. I Ängelholm gick nyligen Ung Vänstergruppen kollektivt över till RKU. De har redan kommit igång i sin verksamhet som RKU:are då de förra veckan var med och anordnade ett protestmöte mot Israel där man uppmanade till bojkott av Israel.

I Boden kommer RKU anordna en Palestinagala. Och inga mindre än Timbuktu och Ken kommer resa hela den långa vägen till Boden!
Förra året var RKU-Malmö en svag lokalorganisation med 4 medlemmar och nu är de 15 stycken! De har en organiserad försäljning av Rebell och tar hem ungefär 100 tidningar av varje nummer. Bland de många palestinier som finns i Malmö har de fått ett stort förtroende genom arbetet framförallt med Palestinaskivan.
Ja, som sagt, fler exempel kan nämnas.

Som synes är det ett RKU i uppgång som tar tag i arbetet inför 1:a maj. Förhoppningsvis kommer årets Röd Front visa på att RKU växt, både politiskt och organisatoriskt.
RKU har riktigt flyt just nu!

Pär Johansson

Tidgare publicerad i Proletären nummer 17, 2002

Bli medlem i RKU!

RKU är ett revolutionärt ungdomsförbund för arbetar- och vänsterungdomar.
Vi tar kamp mot kapitalismens utsugning och imperialismens krig. Vi säger att socialismen är framtiden.
Vill du arbetarpolitik och socialism? Kom med oss!
Läs mer

RKU i aktion