Studera, kämpa, lär!

Vi som bygger landet – Städerskan

Det är ett hårt jobb att göra lokalerna trivsamma att vara i. Trots det får städare sällan den respekt de förtjänar. Därför måste även städaryrkets låga status fräschas upp. Rebell har pratat med Lalita Gustavsson om yrkesstolthet, stress och gemenskap på jobbet.

Viktor Nilsson

Rebell har träffat Lalita Gustavsson en varm fredageftermiddag på Rosenlundsskolan i Jönköping, där hon arbetar som städerska för Jönköpings kommun. Hon ska precis avsluta sin arbetsvecka när vi sätter oss ner för att prata om hennes arbete.
Lalita berättar att det bästa med hennes arbete är att hon umgås med människor hela tiden. Sen är det roligt att använda maskinerna vid till exempel golvvård och att man ansvarar för ett eget städområde i sitt eget tempo.
- Men ibland kan det bli lite stressigt om någon är sjuk, för då måste vi täcka upp för den personen eftersom vi inte tar in några vikarier, säger Lalita.

Varför får ni inte ta in vikarier, hinner ni verkligen med allt då?
- Det kostar för mycket att ta in vikarier. Är det någon som är sjuk så får vi städa för den personen också. Då blir det att vi får prioritetsstäda. Vilket innebär att vi oftast bara städar toaletter och tömmer papperskorgar.

Samtalet kommer in på de dåliga sidorna med jobbet.
– Det är inte så kul att det inte blir ordentligt städat, man har ju en stolthet som arbetare och vill göra sitt jobb så bra som möjligt. När vi prioriterar så blir inte arbetet så bra som man vill, och ibland klagas det på att det inte är städat ordentligt. Det är inte kul att höra att man inte gör ett bra jobb när man inte kan göra något åt det. Sen ibland kan man ju bli lite less på att städa upp efter andra med, lägger hon till. Lönen är väl inte den bästa den heller, jag tjänar bara 18200 efter tre år som heltidsarbetande.

Men trots detta märks att Lalita verkligen trivs med sitt arbete och känner sig stolt över att vara städerska. Hon berättar länge och med stor inlevelse om hur alla arbetsmoment går till och hur roligt hon har med sina kollegor. Efter en stund kommer hon in på sitt fackliga arbete. Hon är arbetsplatsombud på sin arbetsplats och sitter i styrelsen för Kommunal sektion 6 Teknik och service.
– Som arbetsplatsombud så informerar jag mina kollegor om vad som händer inom det fackliga. Jag ska också kunna hjälpa mina arbetskamrater om de har frågor som rör arbetsmiljön eller vilka rättigheter de har. Skadar sig någon på arbetet är jag med och hjälper till att skriva skadeanmälan. I styrelsen har jag inte suttit med så länge. Jag har bara varit med på några kurser och möten. Men jag tycker att det är spännande och ser fram emot att arbeta mer fackligt.

Idag är städ ett lågstatusarbete som ofta blir förbisett av övrig personal. En städerska är bäst om hon inte syns brukar det låta. Men efter pratstunden med Lalita inser jag att städyrket är mer än bara skura golv. Städarna är en stolt arbetsgrupp som verkligen borde uppskattas mer, med höjd status och lön.

Bli medlem i RKU!

RKU är ett revolutionärt ungdomsförbund för arbetar- och vänsterungdomar.
Vi tar kamp mot kapitalismens utsugning och imperialismens krig. Vi säger att socialismen är framtiden.
Vill du arbetarpolitik och socialism? Kom med oss!
Läs mer

RKU i aktion