Vi bygger det kommunistiska ungdomsförbundet!

Skönhetsindustrin påverkar oss alla

I alla länder finns det massor av kvinnor som vill se unga och vackra ut. Skönhetsindustrin är därför ständigt växande. Världens mest sålda anti-agecréme säljs var 26:e sekund någonstans i världen. Och då finns det hundratals andra märken att välja mellan. För att vara snygg betyder mycket, fattiga som rika vill känna sig vackra och det kan också vara avgörande för om du får ett jobb eller inte, och hur du bemöts av andra människor. En snygg och sminkad tjej får mer respekt än en som är oduschad och ser trött ut. Det vet alla och därför fortsätter vi att lägga tid och pengar på make-up och annat.

Agnes Johansson
23 år, föräldraledig

Lite större bröst och fylligare läppar? Gärna, tänker man kanske och börjar kolla runt i olika annonser i tidningar. Den ena kliniken efter den andra erbjuder just de förändringarna som du vill göra och dessutom till helt okej priser. Nervgiftet Botox brukar användas för att fylla ut kinder och läppar och reducera rynkor. Det får idag vem som helst som äger en skönhetsklinik spruta in i dig. Kunskap om kroppens anatomi är inget krav. Vad som kan hända är att du förlamas om giftet kommer in fel. Till exempel kan ena ansiktshalvan bli hängandes för gott. Detta brukar vi se på olika skräckprogram som sänds på TV då och då. Men i takt med att Sverige får fler kliniker händer det oftare här hemma också. Skulle det hända så har kliniken ändå inte brytit mot någon lag. För enligt Socialstyrelsen har det inte hunnit beslutas något om sådana fall. Botox skildras mera positivt i andra program på TV. Hos hemmafruar i USA kan man se när dom försöker få ett andrum från jobbiga saker i livet och ordnar Botoxpartyn. Då kan dom sippa på ett glas champagne och fylla ut kinderna för att sedan glida iväg till någon galleria och shoppa. Vi sitter hemma i våra soffor och kollar på den underbart okomplicerade värld som dom verkar leva i. Och även om man inte kan få deras pengar så finns ju möjligheten att få deras släta ansikten även här.

Vem tjänar mest på detta? Du eller privatföretagen? Tyvärr inte du. Vår önskan efter ett felfritt yttre gör att företagen, stora som små, helt kan strunta i att ta hänsyn till miljön, djur och vår hälsa. Vi köper ju deras produkter ändå! Vare sig du köper ekologiskt smink eller inte så kommer andra människor fortsätta köpa skiten eftersom den fortsätter tillverkas och säljas till lägre priser. Jämför en neccessär från Östermalm och en från Tensta och innehållet kommer inte ha samma halt av gifter i sig. För trots att det svämmar över av gallerior som alla har samma butiker finns det ofta något alternativ hemma på torget i en affär som säljer billigt smink från Kina. Eller för all del vilken H&M-butik som helst. Det kan i sin tur ge allergier, innehålla cancerframkallande ingredienser och är med större sannolikhet testad på djur. Men tillverkarna fortsätter jubla! Det spelar absolut ingen roll vad konsekvenserna blir av att använda produkterna, bara pengar fortsätter rulla in. Därför blir en sådan självklarhet som att få sminka sig, att få framhäva sina ögon och måla sin mun, ofarlig för de som kan lägga tid och pengar på att hitta kvalitétsmärkena, men kan vara direkt farligt för de som köper billigast möjliga.

I ett klokt samhälle hade det inte gått att operera in lim i kvinnors rumpor, använda krämer som förändrar kroppens hormoner eller förlänga folks ben genom att knäcka smalbenet och dra ut det med metallstänger. Men idag går det att göra allt det! Därför att skönhet alltså väger tungt, men vad väger tyngst? Pengar. Den skyldiga till detta sjuka som människor gör med sina kroppar är ingen som det går att ta på, ingen chef, ingen reklamare, inga fotomodeller. Det är det rådande ekonomiska systemet, kapitalismen. Kapitalismen klarar sig inte utan konsumtion som de privata aktörerna kan göra vinst på och är beroende av att människor fortsätter tvivla på sitt ursprungliga utseende. Då köps det mera smink, man gör fler behandlingar, köper olika produkter och läser tidningar om hur man ska göra för att bli vackrare. För marknaden är det också tvunget att “det vackra” varierar så att man byter nyans på sminket, köper nya kläder eller färgar håret i en ny färg. De stora kedjorna som säljer sina varor billigt lockar med nya varor varje vecka. Sedan klipper dom sönder de varor som inte hinner säljas innan nästa kollektion ska in.

Vår lust att vara fina är inte något nytt, redan de gamla grekerna använde peelings för att få mjuk hud. Men våra företags möjligheter att suga ut både folk och jord för att andra ska få vara fina har inte alltid varit lika stora. De fattiga drabbas såklart hårdast. Det är i deras länder som fabrikerna ligger och det är deras barn och kvinnor som jobbar där. Kvinnor här hemma kan knappt välja annat än kläder tillverkade i dessa länder, för att köpa något annat kostar det dubbla. Men det finns ingen poäng med att känna dåligt samvete för tredje världen där fabrikerna ofta ligger. För de försvinner inte för det. En underbetald kvinna på en fabrik i Bangladesh har det värre än en underbetald kvinna i Sverige, på grund av våra länders olika livsstandard. Men kvinnan i Bangladesh får det inte bättre för att vi väljer att handla dyrt i eko-butiker. Hon får det inte bättre förrän hennes arbetsplats börjar behandla henne som människa och inte robot.

Det krävs förändringar på fler än ett sätt vad gäller skönhetsindustrin och dess uppkomst. Men det är inte genom individualistiska handlingar som att bara sluta köpa smink eller sucka över kvinnor som gör bröstimplantat som man kommer åt de största bovarna, nämligen kapitalistiska systemet. Det är det systemet som drabbar oss alla, vare sig du är konsumenten eller arbetaren som framställer skönhetsprodukterna. Det krävs mer än medvetna val i affärerna för att skapa förändring. Det krävs att produkterna slutar tillverkas och att arbetarna i dessa fabriker, som inte ens ligger i Sverige, kan enas och ställa krav. Det skadar inte att köpa ekologiskt smink tills vidare, det är naturligtvis nyttigare än annat, men i slutändan krävs det mer. Det är så mycket som förstörs i hetsen kring skönhet, och vad kan stoppa det? Naturligtvis ett störtande av rådande system. Skulle vi krossa kapitalismen skulle kvinnorna i fabrikerna få det bättre, kvinnorna som jobbar i olika varuhus och säljer skönhetsprodukterna skulle få det bättre. Och jag tror och hoppas att kvinnor världen över skulle sluta ses som potentiella konsumenter i första hand och istället få lysa som de människor de är.

Bli medlem i RKU!

RKU är ett revolutionärt ungdomsförbund för arbetar- och vänsterungdomar.
Vi tar kamp mot kapitalismens utsugning och imperialismens krig. Vi säger att socialismen är framtiden.
Vill du arbetarpolitik och socialism? Kom med oss!
Läs mer

RKU i aktion