Vi bygger det kommunistiska ungdomsförbundet!

Krönika: Det viktigaste valet!

Vi har nu kommit en bra bit in i valåret, för första gången ska jag få rösta i ett av våra »demokratiska« val. Familjemedlemmar och kompisar som vet om mitt politiska intresse frågar alltid undrande »Vad ska du rösta på?«.

Erik Kalantar

När jag först blev politiskt intresserad, under förra valåret 2014, så satt jag spänd vid min TV-skärm och såg jublande hur vi hade fått en rödgrön minoritetsregering. Jag var naivt glad över att det i alla fall inte var en borgerlig regering längre. Praktiken visade mig fel. Min glädje och optimism över den rödgröna alliansen dog snabbt bort. Trots att vi nu hade en regering bestående av de partier som jag i skolan och via media hade lärt mig vara de progressiva arbetarpartierna så blev det inte bättre. Aktivisterna som jag tidigare hade sett vid stugorna på Stora Torget i Uppsala var spårlöst borta. Vart tog socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet vägen efter valet?

Det tog ett år efter valet tills jag letade efter alternativ. Socialdemokraternas obehagliga Palmenostalgi, Miljöpartiets oförmåga att faktiskt stå för något och Vänsterpartiets lojalitet mot Socialdemokraterna klingade falskt i mina öron. Varför blir inte samhället bättre med dessa progressiva krafter i makten? Varför finns det inte nog med jobb åt alla? Varför kändes det som att min och alla andra arbetarungdomars framtid var så osäker, men inte medelklassungdomarnas som gick på samma skola? Svaren fick jag när jag läste det Kommunistiska Manifestet och annan marxistisk litteratur. Jag insåg att det var kapitalismen och reformismen som var problemet.
Under mitt sista år i grundskolan så hade jag bestämt mig för att gå med i ett ungdomsförbund.
Jag gick på några studiecirklar hos Ung Vänster, men insåg fort att de inte var något annat än sossar som älskade sin ombudsman. När jag för första gången såg RKU så var det på ett torgmöte. Innan dess hade jag aldrig sett ett politiskt parti göra något sådant Efter lite basarbete och studiecirklar med RKU så förstodjag att det var här förändring skulle ske och några veckor efter att jag slutat grundskolan så blev jag medlem i Revolutionär Kommunistiskt Ungdom.

Efter fyra år av att konstant läsa nyheter från alla håll och kanter och två år av politiskt arbete med RKU så har jag fått svar på mina frågor. Anledningen till att jobben inte finns, anledningen till att partierna övergav oss arbetarungdomar, anledningen till att framtiden kändes meningslös var på grund av att det gynnade kapitalisterna. Sverige har blivit rikare och rikare, men arbetarna, speciellt arbetarungdomarna har fått det sämre. Reformismen tjänar uppenbart kapitalet och står i vägen för en riktig förändring Reformismen som är anledningen till att de så »folkliga« arbetarpartierna stod och glatt lyfte upp mina förhoppningar om att efter valet 2014 så skulle allt bli bättre om de rödgröna hade makten, för att sedan försvinna och inte komma tillbaka.
Nu när jag snart kommer att få rösta i ett riksdagsval för första gången i mitt liv, är det något som jag ser fram emot. Inte för att jag tror på att min och resten av Sveriges röster kommer att spela någon roll för Sveriges framtid. Jag ser fram emot valet för att då kan vi kommunister återigen visa hur reformismen fungerar i praktiken. För det viktigaste valet är inte valet till kommun, landsting och riksdag. Det viktigaste valet är att organisera dig.

Bli medlem i RKU!

RKU är ett revolutionärt ungdomsförbund för arbetar- och vänsterungdomar.
Vi tar kamp mot kapitalismens utsugning och imperialismens krig. Vi säger att socialismen är framtiden.
Vill du arbetarpolitik och socialism? Kom med oss!
Läs mer

RKU i aktion