Studera, kämpa, lär!

Ledare: Sverigedemokraterna och näringslivet

Nadja Lundberg

Fyra veckor efter valet är fortfarande mycket oklart i regeringsfrågan och meningen »förhandlingar pågår« upprepas dag efter dag i nyhetsrapporteringen. En av de mest omdiskuterade frågorna rör hur Alliansen skall förhålla sig till Sverigedemokraterna. Tydligt är att en splittring i denna fråga finns Allianspartierna. Antonia Ax:son Johnson är Sveriges rikaste kvinna. Hon är styrelseledamot för det enorma livsmedelsföretaget Ax:on food. Under en längre tid har hon varit medlem i Liberalerna men den 21/9-18 gick hon ut i Dagens industri och uppmanade Alliansen att ta makten med SD.
Till DI sade hon att: om man tittar på den praktiska politiken, på det som är viktigt för näringslivet: företagarpolitiken, skatterna och ekonomin, så ser jag inte att Sverigedemokraterna behöver vara ett stort problem för alliansen.
Ax:son Johnson själv har en förmögenhet på 57 miljarder svenska kronor och självklart är att hon och hennes företagarvänner skulle gynnas av ett så mörkblått regeringsalternativ som möjligt, där man gärna kan tänka bortse från bruna inslag.

Hon är inte den första av topparna inom det svenska näringslivet som gärna ser ett Allianssamarbete med Sverigedemokraterna.
Även den nu bortgångne greven, industrimannen, företagsledaren och Ny demokrati-politikern Ian Wachtmeister hade nära kontakter med Sverigedemokraterna på senare år då han agerade rådgivare för partiet. Till Expressen 2010 avslöjade Wachtmeister sitt viktigaste råd till Åkesson vilket var att: se till att ha många såna kontakter som mig. Ett råd som SD bevisligen följt genom åren.

Det har rapporterats om mängder av möten, middagar och utekvällar mellan toppar inom Svenskt näringsliv och ledande personer inom Sverigedemokraterna. Under flera år har näringslivet bearbetat Sverigedemokraterna för att de skall kunna försäkra sig om ett stabilt stöd i riksdagen för sina politiska krav och önskemål. Man har velat undvika att bland annat förmögenhetsskatten skall återinföras efter valet eller att det skall ske någon form av vinstbegränsning i välfärden.

Frågan om varifrån Sverigedemokraterna fått sina pengar har ställts tidigare, särskilt innan de tog plats i riksdagen och blev tilldelade statligt stöd. Flera gånger har anonyma givare skänkt partiet pengar; 2006 gav den så kallade »jultomten« en miljon kronor till partiet och 2013 kunde SD ta emot fem miljoner kronor från ett testamente. Att överklassen ser SD-inflytande i politiken som något välkommet är inget överraskande.
Man sätter i vanlig ordning sina egna intressen först utan en tanke på hur det påverkar landet i stort. Historien ger oss flertalet exempel detta. Sverigedemokraterna försöker utmåla sig själva som det enda oppositionella partiet som står i motsats mot den resterande »sjuklövern«. Men Sverigedemokraterna är och förblir ett borgerligt parti som idag inte motsätter sig vinster i välfärden och vars politik inte gynnar arbetarklassen.

Bli medlem i RKU!

RKU är ett revolutionärt ungdomsförbund för arbetar- och vänsterungdomar.
Vi tar kamp mot kapitalismens utsugning och imperialismens krig. Vi säger att socialismen är framtiden.
Vill du arbetarpolitik och socialism? Kom med oss!
Läs mer

RKU i aktion