Socialismen är framtiden - framtiden är vår!

Rebell 2005-1

Presentation av numret

Ledaren i Rebell nr 1 2005 handlar om Ungdomsstyrelsen och den statliga åsiktspolisen samt vikten av att försvara demokratin. USA UT UR IRAK är annars temat och numret innehåller artiklar om bluffvalet och den svenska Irakpolitiken. Men också reportage om Slaget om Waxholm. Rebell guidar dig i arbetsrätt, kollektivavtal och EU-lagar och slår fast att vi aldrig haft så rätt som nu.
Vi frågar oss också om "Bombvänstern", finns dom? Efter valet i Irak börjar en del hävda att Irak är befriat. Rebell smäller dem på fingrarna.
Rebell rapporterar också om att nu är det möjligt: att dö för EU! Rebell reder ut varför värnplikten skrotas och vems intressen EU-armén tjänar. Vi intervjuar också ordföranden i det nydöpta Kommunistiska Partiet om framtiden.

På kultursidorna recenserar RKU:s internationella sekreterare Staffan Snitting, Andreas Malms nya bok, "När kapitalet tar till vapen - Om imperialism i vår tid" som fått viss uppmärksamhet.
Vi intervjuar också palestinska ungdomar i Ramallah och Jordanien, om muren och rätten att återvända. Kvinnodagens historia tas också upp med tanke på 8 mars-firandena nu i dagarna.
Dessutom intervjuas Emil Jensen om baskrar och politik. Emil Jensen är svensk mästare i Poetry slam 2003 och 2004 vann hann dessutom Berlin International Slam-reveu.

Artiklar

 • Den statliga Ungdomsstyrelsen delade år 2004 ut 215 miljoner kronor till olika ungdomsorganisationer. Nu har den tagit bort RKU ur 2005 års fördelning. Liberalerna har länge hävdat att deras syn på samhället är den enda rätta. Nu har Ungdomsstyrelsen gett dem rätt.

 • Emil Jensen är svensk mästare i Poetry slam 2003 och 2004 vann hann dessutom Berlin International Slam-reveu. Rebell mailar honom på Gotland.

 • Glädjeyran var fullständig, från Vita huset till Rosenbad, när det hårt prövade irakiska folket gick till val den 30 januari. Valet var, redan innan något deltagande hade redovisats eller vinnare utsetts, en »seger för demokratin».

 • »Gör om mig»-TV är en växande kategori program. Numera har de flesta kanaler sin egen version av genren; femman har Extreme Makeover, TV4-plus har Forma kroppen, SVT har Toppform och TV3 har The Swan. I vissa program handlar det om att kvinnorna (för det är nästan uteslutande kvinnor som medverkar), har ett utseende som måste och kan åtgärdas med hjälp av »naturliga åtgärder» (de ska träna mer, äta bättre etc) medan deltagarna i andra program ska förändras med hjälp av plastikkirurgi.

 • Göran Persson tror att vår generation är lockade av att åka pansarbandvagn med EU-subventionerad diesel till Volgas strand, göra avsittning, och sen gå tillbaka i lervällingen. Nej, tack säger vi.

 • Rami är 25 år och bor i Ramallah. Hans jobb och många av hans vänner finns på andra sidan muren.

 • Glöm det där med alliansfrihet. Den 24-25 maj kommer en Nato-konferens med några av de nu levande värsta krigsförbrytarna att äga rum i Åre. De träffas inte för att åka skidor, utan för att diskutera Natos utveckling och Nato-ländernas samarbete med icke Nato-länder. Vår egen Laila Freivalds kan inte hålla sig borta utan spelar högt med Sveriges nationella säkerhet när hon och regeringen knyter oss allt närmare USA.

 • Den 6-8 januari hölls KPML(r):s fjortonde kongress i Göteborg, och just den här kongressen blev uppmärksammad i stort sett alla riksmedia. RKU:s moderparti beslutade nämligen att byta namn. Rebell har träffar Anders Carlsson, ordförande för det nydöpta Kommunistiska Partiet.

 • Ockupanter har genom historien alltid försökt påvisa att motstånd bara leder till kaos medan de själva står för ordning och demokrati. Det är ett av historiens äldsta trick som en del verkar ha gått på.

 • Den svenska regeringen har beslutat att utöka samarbetet med USA:s krigsflotta. En svensk ubåt av Gotlandsklass, med svensk personal, kommer under ett år att samöva med den amerikanska marinen. Ett tecken i tiden.

 • Nyligen bjöd Folkpartiets internationella biståndsorganisation Silc en CANF-medlem till Sverige. CANF och dess sympatisörer har utsatt radiostationen Radio Progreso för två bombattentat. Till organisationens senaste tilltag hör ett brev till president Bush där man klagar över att denne ännu inte invaderat Kuba och installerat en »USA-vänlig» regim där. Var är mediadrevet? Vem kräver konferensens stoppande? Vem polisanmäler arrangörerna? Vem kräver skattepengarna tillbaka?

 • Kanal 5 tar plastikkirurgin till nya nivåer. I »The swan» opereras två kvinnor om till oigenkännlighet inför kamerorna, och sedan tävlar de om vem som blev bäst.

 • Efter två år av krig och ockupation kan den svenska Irak-politiken beskrivas med tre ord: Business as usual. Svenska storföretag säljer vapen till ockupanterna, och staten stödjer ett allt annat än demokratiskt val. För enligt statsminister Göran Persson är Irak fritt och inte längre ockuperat.

 • Under vintern har Andreas Malms nya bok »När kapitalet tar till vapen – Om imperialism i vår tid» fått viss uppmärksamhet. RKU:s internationella sekreterare Staffan Snitting recenserar.

Bli medlem i RKU!

RKU är ett revolutionärt ungdomsförbund för arbetar- och vänsterungdomar.
Vi tar kamp mot kapitalismens utsugning och imperialismens krig. Vi säger att socialismen är framtiden.
Vill du arbetarpolitik och socialism? Kom med oss!
Läs mer

RKU i aktion