Vi bygger det kommunistiska ungdomsförbundet!

Rebell 2006-1

Presentation av numret

...

Artiklar

  • När resultatet blev klart i det palestinska parlamentsvalet som hölls i slutet av januari satte utrikesministrarna i väst kaffet i halsen — Hamas, en organisation som EU terrorstämplat, vann med stor majoritet över Fatah.

  • Janis Joplin, Big Mama Thornton, PJ Harvey, Patsy Cline och Patti Smith hyllas i en teaterföreställning om några av rockens stora förebilder.

  • I skolan behandlas tjejer och killar på olika sätt. I arbetslivet har tjejer svårare att få fasta anställningar och kvinnors löner är ofta lägre mäns. Samtidigt bombarderas vi dagligen av föreställningar om hur tjejer ska se ut och bete sig. Samhället är inte jämställt.

  • Både Försvarsberedningen och regeringens enmansutredare Olof Egerstedt har föreslagit att militären ska »assistera polisen i högre utsträckning». Nu ser det också ut att bli svensk lag i juni. Exakt 75 år efter militärens dödskjutning av demonstrerande arbetare i Ådalen, ska vi alltså åter tillåta att svenska militär ställs mot svenska medborgare.

  • Jacob Altundal hade hellre fortsatt arbeta som industritekniker än drivit pizzeria tillsammans med sina tre bröder, men arbetslösheten tvingade honom att starta eget.

  • Rebell träffade Terése Wikström, vårdbiträde, Angelica Fredin, elevassistent, och Hannah Nilsson, som vikarierar på dagis, för ett samtal om jämställdhet.

  • Det är tufft att vara timanställd. Lönen är dålig och utbildningarna uteblir. Trots detta så trivs timanställda Elisabeth Navström med sitt jobb inom psykiatrin i Malmö.

Bli medlem i RKU!

RKU är ett revolutionärt ungdomsförbund för arbetar- och vänsterungdomar.
Vi tar kamp mot kapitalismens utsugning och imperialismens krig. Vi säger att socialismen är framtiden.
Vill du arbetarpolitik och socialism? Kom med oss!
Läs mer

RKU i aktion