Studera, kämpa, lär!

Rebell 2011-2

Framsida

Det är rätt att göra uppror

Våren 2011 har varit upprorens tid. I Nordafrika har flera regimer störtats efter kamp. Rebell berättar historien om svekfulla borgare, giriga imperialister och hjältemodiga folk
I numret intervjuas också föreningen Pantrarna som kämpar för fritidsgårdar i förorten. Vi träffar svenska ungdomar som är i Norge och jobbar, går på bio och funderar över islamofobin. Allt detta och mycket mer i Rebell #2-2011.

Ta en prenumeration för bara 80 kr!

Valda artiklar


s 4-5 – läs som pdf! (728 kb)

Uppror i Nordafrika
Tunisien den 17 december 2010. Den 26-årige gatuförsäljaren Mohammed Bouazizi har precis fått sina varor konfiskerade av polisen som påstår att han inte har rätt tillstånd. Det har hänt förr, men den här gången blir han även slagen och spottad på. Arbetslöshet, polistrakasserier, fattigdom och förnedring blir till slut för mycket för Mohammed. Efter att förgäves ha klagat vid de lokala myndigheterna tar Mohammed en flaska bensin, häller den över sig och tänder eld på sig själv framför myndighetsbyggnaden.


s 10-11 – läs som pdf! (372 kb)

De kämpar för sin förort
Ett hundratal ungdomar stormar in när stadsdelsnämnden har möte och kräver en ny fritidsgård. Det är Pantrarna i Biskopsgården i Göteborg som leder protesterna. Rebell har träffat några av de aktiva pantrarna.

Dessutom...

Ledare: Det finns inga fredsbomber
Bomber är inga förhandlare. Bomber är inte fredsskapande. Bomber dödar, urskillningslöst. Att denna enkla sanning ska vara omstridd – till och med i den fredsälskande vänstern – är otroligt. Otroligt men sant.

I exil för jobb
Många svenska ungdomar flyttar till Norge för att jobba. Rebell har träffat Pär och Emma som bor i Oslo för att diskutera arbetslöshet, rasismen i Norge och vad samhället borde göra.

Ett besök på revolutionens ö
»Socialismo o muerte». Den texten pryder en uppspikad kartongbit på väggen ovanför entrén till ett bostadshus mitt i gamla Havanna, när jag och min reskamrat Alexander är ute och spatserar. »Socialismo o muerte» – Socialism eller döden.

Bli medlem i RKU!

RKU är ett revolutionärt ungdomsförbund för arbetar- och vänsterungdomar.
Vi tar kamp mot kapitalismens utsugning och imperialismens krig. Vi säger att socialismen är framtiden.
Vill du arbetarpolitik och socialism? Kom med oss!
Läs mer

RKU i aktion