Socialismen är framtiden - framtiden är vår!

Rebell 2013-1

Framsida

Källsortera eller revoltera?

Hur ska vi rädda klimatet?

Det pågår en global uppvärmning av vår planet, som till huvudsak är orsakad av människan. Den globala uppvärmningen har oerhörda konsekvenser, med torka, höjd havsvattennivå, extremare väder som framförallt drabbar jordens fattiga. Hur ska vi komma till bukt med klimathotet? Är det genom att köpa ekologisk mat, rösta på Miljöpartiet och införa höga bensinskatter? Eller finns det andra, samhälleliga, lösningar? I detta nummer granskar vi riksdagspartiernas miljöpolitik, vi tänker lite kring olika individuella lösningar på miljöproblemen, redogör för hur torsken blir till fiskpinne och träffar en observatör från ett klimattoppmöte.

Vi rapporterar också om RKU:s brigadresa till klasskampens Grekland och bjuder på en exklusiv intervju med Greklands Kommunistiska Ungdomssförbund. Allt detta och mycket mer i Rebell #1-2013.

Ta en prenumeration för 100 kr!

Valda artiklar


s 4-5 – läs som pdf! (141 kb)

En annan värld är nödvändig
Det finns få sammanhang där det blir lika tydligt som i miljöfrågan att kapitalismen är oduglig för mänsklighetens utveckling och planetens fortlevnad. Kapitalismens rovdrift skadar oss och vår natur på många sätt och några av dem kan ni läsa om i denna tidning. Det kanske största och mest akuta hotet är ändå de klimatförändringar vi människor skapar och som blir allt tydligare.


s 6-7 – läs som pdf! (209 kb)

»Socialismen är det bästa verktyget för att rädda vår miljö« – Intervju med observatör på klimattoppmöte
Människans utsläpp av växthusgaser leder till en stigande temperatur på vår planet. Klimathotet är verkligt och det behövs en förändring. Kenth Sanfridsson var på klimatmötet i Sydafrika 2011 och berättar här om sina intryck.


s 20-21 – läs som pdf! (207 kb)

Kris och klasskamp i Grekland
Grekland är den europeiska krisens epicentrum. På TV kan vi se hur grekerna tar till gatorna, strejkar och protesterar. Politikerna i Sverige pratar om att grekerna är lata och inte vill arbeta och att det är orsaken till krisen. Stämmer det? Vad är det som händer i Grekland egentligen?

Dessutom...

Ledare: En värld i kris och krig - socialismen är nödvändig
Pengar växer som bekant inte på träd. Men väl i bankvalven. För banker har den förmånen att de kan låna ut pengar de inte har. Allt för att hålla uppe den konsumtion som är nödvändig för att hjulen ska fortsätta snurra. Samtidigt har vi i världsmåttstock aldrig arbetat så mycket som vi gör nu, aldrig skapat så mycket värde som vi gör nu.

Stärkande festivalbesök
I dagens svenska klassamhälle där man som ungdom slussas hit och dit på osäkra anställningar i förhoppning om att få en stabil ekonomi, att äntligen få flytta hemifrån på riktigt så var inte mina tankar förra vintern att fara utomlands som prio ett på min lista, när RKU presenterade sin brigadresa till Grekland. Men det var något som jag senare inte ångrar det minsta att jag till slut gjorde. Resan till Grekland gav ett perspektiv på ett engagemang och en organisering som jag tidigare aldrig har upplevt här hemma i det kyliga nyliberala Sverige.

KNE är en militant skola för ungdomen!
De grekiska kommunisterna i står i fronten för kampen mot det europeiska monopolkapitalet och dess verktyg EU. RKU och Rebell har sedan tidigare skrivit om Greklands Kommunistiska Parti, KKE och på plats i Aten träffade vi representanter för ungdomsförbundet KNE. Rebell publicerar här en unik intervju med en representant för KNE:s internationella utskott, Antonella Måhlen, som själv har bott i Sverige tidigare. Intervjun ger en bild av hur KNE analyserar dagens läge och hur de arbetar för att förändra samhället.

Bli medlem i RKU!

RKU är ett revolutionärt ungdomsförbund för arbetar- och vänsterungdomar.
Vi tar kamp mot kapitalismens utsugning och imperialismens krig. Vi säger att socialismen är framtiden.
Vill du arbetarpolitik och socialism? Kom med oss!
Läs mer

RKU i aktion