Vi bygger det kommunistiska ungdomsförbundet!

Rebell 2006-3

Presentation av numret

Ett nytt nummer av Sveriges rödaste ungdomstidning Rebell finns ute nu. Detta nummer är fullt av artiklar och analyser om aktuella internationella händelser. Läs exempelvis om ”hoppets axelmakter”: Bolivia, Kuba och Venezuela, om högeralliansens utrikespolitik och om hur vi ska agera i händelse av en ockupation, enligt myndigheterna.

Men Rebell skriver inte bara om utrikespolitik. Vi är ungdomens tidning i dagens Sverige, ett Sverige som ju numera styrs av en högerallians. Givetvis har Rebell kartlagt vad som händer oss unga när Sverige nu gör ”höger om” och sänker a-kassan, inför elitskolor, med mera.

Rebell har dessutom granskat den nya individualismen och skrivit ett manifest för ”den nya politiken” i fyra punkter. Under rubriker som ”du är ditt eget varumärke”, ”du ensam har makt att förändra – om du är med i tv” och ”att kämpa tillsammans är för jobbigt” lär vi dig hur du kan anpassa dig till den nya tiden.
Som vanligt är numret också fullt av kultur. Eller vad sägs om intervjuer med skådespelaren Sofia Pekkari och popbandet Vapnet?

Artiklar

  • Lugn, bara lugn. Den nya politiken är här, där du, ensam, är den enda som räknas. Rebell är först med att lansera den nya politikens manifest i fyra punkter.

  • Vamos bien - Det går bra nu! står det på stora affischer i Havanna centrum. Osökt tänker man på Petters hit med samma namn. Men det handlar inte om den individuella lyckan utan om den kollektiva välfärden när »pengar rullar in som de ska». Förra året hade det socialistiska föregångslandet en tillväxt på 11,8 procent, även i år spås tillväxten bli tvåsiffrig. Kubanerna har känt av detta i en påtaglig höjning av levnadsstandarden.

  • I trettiofem gradig värme arbetade vi i solidaritet med Kuba med att renovera en skola. Även om svenskarna snabbt blev kända för »att arbeta som tjurar» hade renoveringsarbetet säkert blivit klart i tid utan vår hjälp. En symbolisk handling. Men som sådan värdefull och viktig. I svetten och slitet på bygget knöts vänskapsbanden mellan svenskar och kubaner.

  • Ända sedan 2001 då USA:s bomber började fällas över Afghanistan, har landet befunnit sig i krig. Talibanerna har inte försvunnit och den nya afghanska regeringen klarar sig inte utan tiotusentals utländska soldater som permanent skydd. Militäralliansen NATO tvingas nu begära fler trupper – och ett av de länder som kan komma att bidra än mer än vad de redan gör är Sverige.

  • Att världen idag är beroende av olja är det ingen som säger emot. De flesta är också överens om påståendet att oljan är en ändlig resurs som så småningom kommer att ta slut. Men när det börjar talas om hur snart oljan kommer att ta slut uppstår den verkliga oenigheten. Vissa hävdar att det kommer att ske inom några få år, andra hävdar att det ligger århundraden fram i tiden. Helt klart är dock att konkurrensen om den kvarvarande oljan blir allt hårdare och att allt mer av världspolitiken kommer att kretsa kring detta.

  • Till våren kommer det troligtvis en ny skiva med Vapnet, bandet som bland annat gett oss poppärlorna ”Ge dom våld” och ”Thoméegränd”. Fram till dess får vi hålla till godo med debutalbumet Jag vet hur man väntar från i våras. Och det är ju inte så illa det heller.

  • RKU:s ordförande Pär Johansson menar att det finns många lärdomar att dra, både av kommunisternas valrörelse och av resultatet i riksdagsvalet.

Bli medlem i RKU!

RKU är ett revolutionärt ungdomsförbund för arbetar- och vänsterungdomar.
Vi tar kamp mot kapitalismens utsugning och imperialismens krig. Vi säger att socialismen är framtiden.
Vill du arbetarpolitik och socialism? Kom med oss!
Läs mer

RKU i aktion