Socialismen är framtiden - framtiden är vår!

Rebell 2010-4

Framsida

Krisens och kampens Europa

Runt om i Europa sker stora protester mot den förda högerpolitiken. I numrets tema gör Rebell några nedslag på en kontinent där folket börjar göra motstånd.
I numret intervjuas också bluegrassbandet Spinning Jennies, vi funderar över Anna Anka samt pratar med Ingen Människa är Illegal om svensk flyktingpolitik. Allt detta och mycket mer i Rebell #4-2010.

Ta en prenumeration för bara 80 kr!

Valda artiklar


s 6-7 – läs som pdf! (248 kb)

Klasskampens Grekland
Greker har blivit kända i Europa som lata, med tidig pensionsålder och stora bidrag. De sägs vara ansvarslösa för att de protesterar och strejkar mot »nödvändiga» förändringar. Men stämmer den bilden?


s 16-17 – läs som pdf! (328 kb)

Pressen på unga tjejer ökar
Sedan nyliberalismens intåg i Sverige har den psykiska ohälsan ökat bland ungdomar, speciellt bland unga tjejer. Rebell har träffat Elena Orrlöv för att diskutera orsakerna och möjliga vägar framåt.

Dessutom...

Ledare: Lösningen stavas kamp
Två månader har snart gått efter valet. Det blev ännu ett högerval där regeringen Reinfeldt fick förnyat förtroende. Dessutom kom islamofobiska Sverigedemokraterna in i riksdagen. Det är ett uselt resultat som visar på vänsterns och arbetarklassens svaghet.

Kommunistisk Samhällskunskap: Lagstadgad högerpolitik med EU
Flera av Europas länder har ekonomiska problem. Värst drabbade är de länder som är anslutna till EU och EMU. Vad beror detta på? Och varför finns EU egentligen? Rebell har träffat Gösta Torstensson från Folkrörelsen Nej till EU.

En injektion inför framtiden
Borgarna vann valet. Rasisterna intog riksdagen. De fyra kommande åren blir, milt uttryckt, ett helvete för vanligt folk. Men trots allt det hysteriskt usla som skedde i Sverige i år, politiskt sett, så fanns det en plats där solen lyste lite extra i landet under september. Platsen var Örebro, där Kommunistiska Partiet ställde upp i kommunvalet för allra första gången.

Hemmafru – ett nygammalt fenomen
På 1920-talet uppkom begreppet hemmafru, som användes i motsats till yrkeskvinna. Inom ramen för hemmafruar fanns tre huvudkriterier; gift, icke förvärvsarbetande och med en manlig försörjare. Fenomenet hade sin storhetstid på 50-talet, men en kombination av efterfrågan på arbetskraft och jämställdhetskrav ledde till att kvinnor i större utsträckning gick ut i yrkeslivet.

Bli medlem i RKU!

RKU är ett revolutionärt ungdomsförbund för arbetar- och vänsterungdomar.
Vi tar kamp mot kapitalismens utsugning och imperialismens krig. Vi säger att socialismen är framtiden.
Vill du arbetarpolitik och socialism? Kom med oss!
Läs mer

RKU i aktion