Studera, kämpa, lär!

Rebell 2011-1

Framsida

Sverige i krig

Svensk trupp befinner sig i Afghanistan och krigar för USA. Svenska vapen säljs ockupanter och diktaturer. Sverige har inte längre någon självständig utrikespolitik utan lyder snällt supermakten USA. Sverige är i krig och om detta handlar detta numrets tema.
I numret intervjuas också hiphopduon Balkanbrigaden, vi rapporterar från Världsungdomsfestivalen i Sydafrika och vi funderar på vem som är skyldig till miljöproblemen. Allt detta och mycket mer i Rebell #1-2011.

Ta en prenumeration för bara 80 kr!

Valda artiklar


s 10-11 – läs som pdf! (156 kb)

Tjäna pengar på krig
Krig är pengar. Så är det och pengar tjänar vapenindustrin, ett globalt industrikomplex som omsätter hissnande 7000 miljarder dollar. Att sälja vapen och försvarsindustriellt material är alltså en avgörande del av det kapitalistiska systemet och där olika imperialistiska makter använder sina influenser för att utöva påtryckningar.


s 6-7 – läs som pdf! (112 kb)

Ungdomen visar vägen i Sydafrika
RKU deltog i december på Världsungdomsfestivalen i Sydafrika, en två veckors manifestation av solidaritet och antiimperialism. På festivalen lärde vi känna många unga sydafrikanska revolutionärer. Rebell träffade en av dem, en lokal ledare i ANC:s ungdomsförbund, på en av festivalbarerna. Det blev en lång och spännande diskussion om Sydafrikas historia, revolutionär taktik och ungdomens roll i kampen.


s 20-21 – läs som pdf! (112 kb)

Hiphopbrigaden från Balkan
Damir Masic levererar under namnet Demirel hård politisk rap. Han utgör också ena halvan av hiphopduon Balkan Brigaden. Rebell har träffat honom och pratat om musik, politik och lite till.

Dessutom...

Ledare: Lägre löner gynnar bara kapitalet
Rubriken ovan kan tyckas vara en självklarhet. Det är klart att arbetarklassen inte tjänar på lägre löner, eller på sämre arbetsvillkor. Men vi lever i en tid där det självklara är något som behöver sägas, till och med kämpas för.

Gammal kunskap?
Krönika av en lärarstuderande

Inget hänt på 50 år?!
Jämställdheten i skolan har inte förbättrats på 50 år. Det är slutsatsen i utredningen från Delegationen för jämställdhet i skolan (DEJA). Rebell har pratat med fyra gymnasieelever för att se hur de ser på jämställdheten i skolan.

Bli medlem i RKU!

RKU är ett revolutionärt ungdomsförbund för arbetar- och vänsterungdomar.
Vi tar kamp mot kapitalismens utsugning och imperialismens krig. Vi säger att socialismen är framtiden.
Vill du arbetarpolitik och socialism? Kom med oss!
Läs mer

RKU i aktion