Socialismen är framtiden - framtiden är vår!

Rebell 2012-1: Imperiet ska falla

Framsida

Imperiet ska falla

2012 års första nummer av Rebell är det första helt i färg. Dessutom har Rebell blivit fyra sidor längre, nu 28 sidor.
I temat går vi på djupet på den Europeiska Unionen, och visar varför Sverige måset lämna unionen. Artiklar och krönikor om vad EU gör med alla pengarna som länderna betalar i medlemsavgiften, hur EU bygger murar runt Europa för att stoppa flyktingar, varför EU finns överhuvudtaget. Men också om det som ser ut som EU-imperialismens svagaste länk - Grekland - och hur vi tillsammans kan fälla EU.

I numret intervjuas också P3 Guld-vinnaren Carlito och du kan läsa om vad som hänt i förbundet sedan sist. Allt detta och mycket mer i Rebell #1-2011.

Ta en prenumeration för kampanjpriset 80 kr!

Valda artiklar


s 6-7 – läs som pdf! (303 kb)

Maktkontroll
31,3 miljarder kronor betalar Sverige i avgift till EU under 2012. Det är en väldigt stor summa som kan vara svår att greppa. För att ge något att jämföra med kan sägas att den skulle kunna utrota den svenska ungdomsarbetslösheten, genom att ge varje arbetslös ungdom en månadslön på 18200 kr för att göra allsköns samhällsnyttiga insatser. Detta är dock inte hela sanningen då ett Sverige utan ungdomsarbetslöshet skulle öka skatteintänkter, minska socialbidragsutbetalningar och andra omkostnader för att hålla unga arbetslösa. Men det är ändå ett exempel som ställer vårt EU-medlemskap till svars. Vad får vi egentligen för dessa pengar?


s 12-13 – läs som pdf! (51 kb)

I nationens intresse?
EU går mot en utveckling till ett Europas Förenta Stater, med ett eget parlament, flagga och nationalsång. Detta leder till många frågor. Hur ser egentligen förhållandet ut mellan EU och dess medlemsländer? Är det positivt att gränserna mellan länderna suddas ut? Hur kommer klasskampen in i detta? Rebell ger en historisk bakgrund till EU-projektet.


s 24-25 – läs som pdf! (235 kb)

Carlito vågar ta den politiska striden
Att vara en samhällskritisk rappare i Sverige har sina svårigheter. Det är uppenbart att musiken provocerar många och ibland leder till en skev debatt. Rebell har träffat Carlito för att prata om media, missförstånd, men också hur han hittade hiphopen.

Dessutom...

Ledare: Rätten att bli vuxen
Det vilar ett särskilt vansinne över kapitalismen. Kapitalismen är historiens enda hittillsvarande samhälle som drabbas av ekonomisk kris när vi producerar för mycket. I jordbrukssamhället handlade kriserna om torka eller översvämning som skapade missväxt och svält. I kapitalismen producerar vi för mycket, vilket leder till kriser, eftersom köpkraften alltid är mindre än det köpbara. Det finns varor och pengar i överflöd men ändå är det mest grundläggande blott en dröm. Ett fast jobb med en okej lön. En lägenhet i första hand. Grundläggande nödvändigheter som inte hade varit några problem som helst att verkställa med den otroliga tillväxt som vårt samhälle har haft. Men istället framstår det som en utopi.

När ilskan riktas åt rätt håll
I vinter har en sak i Ånge överskuggat allt annat: utvisningen av familjen Danielian. Jag är själv nära vän till familjen, särskilt äldste sonen Haik. För flera år sedan protesterade vi mot utvisningsbeslutet, som var vidrigt redan då. Men nu hade det gått så lång tid att vi faktiskt inte hade någon tanke på att Haik, David och Valerik skulle kunna bli utskickade. Tidigt på Luciamorgonen hände det ändå, 20 poliser stormade in i deras hem för att deportera dem till Armenien efter elva år i Sverige. Efter att ha bott tio meter från polisstationen i flera år behandlades de som grova brottslingar och skickades till ett land med ett språk som barnen i familjen inte ens kan tala. Nu har de i snart två månader bott i ett litet kallt rum utanför Armeniens huvudstad utan att dra uppmärksamheten till sig.

Bli medlem i RKU!

RKU är ett revolutionärt ungdomsförbund för arbetar- och vänsterungdomar.
Vi tar kamp mot kapitalismens utsugning och imperialismens krig. Vi säger att socialismen är framtiden.
Vill du arbetarpolitik och socialism? Kom med oss!
Läs mer

RKU i aktion