RKU:s trettonde kongress står för dörren!

RKU:s ordförande Simon Renner och förbundssekreteraren Nadja Lundberg har intervjuats i tidningen Proletären inför förbundets trettonde kongress.

2017-05-11
Nyhet

Den 25-27 maj samlar RKU till kongress i Göteborg. Tre dagar fyllda av politiska diskussioner, fest och gemenskap.

”Vi för kampen för socialismen här och nu” är temat för RKU:s kongress i Göteborg under Kristihimmelfärdshelgen. Förbundet vill uppmärksamma att det är 100 år sedan revolutionen i Ryssland, men samtidigt blicka framåt.
– Det har varit en skakig kongressperiod, både i Sverige och världen, säger RKU:s ordförande Simon Renner om den politiska verklighet förbundet verkar i.
Han hoppas därför på livliga diskussioner om verksamhetsberättelsen.
RKU är ett något mindre förbund vid den här kongressen jämfört med den förra. Lokalorganisationerna är färre, men förbundssekreterare Nadja Lundberg vill lyfta fram att flera lokalorganisationer samtidigt är mer stabila idag än för två år sedan.
– Inte minst här i Göteborg där aktiviteten ökar. Och Uppsala har tredubblat sitt medlemsantal på bara något år.
Tidigare i år genomförde RKU distriktskonferenser som både Simon Renner och Nadja Lundberg menar var positiva för förbundet.
– Visst är läget lite sämre numerärt, men vi har sett en positiv vändning i RKU det senaste halvåret, säger Simon Renner.
RKU är ett ungt förbund med låg medelålder. Många medlemmar deltar på sin första kongress i år. Och för ett ungt förbund där generationsväxlingarna kommer tätt är kaderbristen en utmaning. På kongressen finns därför en motion om att genomföra en kaderskola under nästa kongressperiod.
– Det här är något vi verkligen måste jobba mer med, säger Simon Renner.
Själv avgår han som ordförande under kongressen efter sju år i förbundet och fyra år i arbetsutskottet.
– Det känns vemodigt. Samtidigt vet jag att det finns bra kamrater som tar över ansvaret.

• Vad har RKU betytt för dig?
– Det har varit mina sju bästa år i livet. Utan RKU hade jag inte varit den jag är. RKU har lärt mig att tänka självständigt, att formulera mig. Det är den bästa skolan och jag är tacksam för de här åren.
Nadja Lundberg tycker att RKU har gjort henne mer bekväm med att skriva och hålla tal.
– För mig betydde det också mycket att jag fick vara med om att starta en ny lokalorganisation i Lysekil.
På kongressen kommer RKU behandla en motion om att lägga ner tidningen Rebell för att istället lägga förbundets krafter på annat. Centralstyrelsen har yrkat avslag, men varken Simon Renner eller Nadja Lundberg vågar gissa var beslutet landar.
– Alla tycker att Rebell är en bra tidning, säger Simon Renner. Men vi måste få fler läsare.
– Och fler som säljer och sprider den, fyller Nadja Lundberg i.
Bland de politiska dagskraven är det bostadsbristen och skolan som RKU engagerar sig mest i. ”Var ska vi bo?”, undrade förbundet i en kampanj under kongressperioden och Nadja Lundberg berättar att affischerna fortfarande används.
– I bostadspolitiken och i skolan skapar kapitalismen enorma problem och det är ingen som inte känner av dem, säger Simon Renner. Det är den här typen av tydliga frågor som vi behöver bita oss fast i.
Och under sommaren och hösten blir Nato en given fråga när RKU tillsammans med många andra organisationer samlar till en stor demonstration i september mot Natoövningen Aurora 17 i Sverige.

• En del säger att dagens unga saknar intresse för politik och att de inte vill organisera sig som tidigare generationer. Håller ni med?
– Det finns absolut ett politiskt intresse, säger Nadja Lundberg. Men för många känns det långt borta att organisera sig.
– Frågan är meningslös, tycker Simon Renner. Vi har ju inget annat val än att verka i den tid vi lever i. Då spelar det ingen roll hur det var på 70- eller 80-talet.
– Vår uppgift just nu är att växa så mycket vi kan, säger Nadja Lundberg. Att nå ut till arbetarungdomar med vår politik.
Och det är just arbetarungdomar som dominerar i RKU när andra ungdomsförbund på vänsterkanten främst lockar medelklass.
– Klassfrågan är det som förenar oss i RKU, säger Simon Renner.

Fakta RKU
Förbundet
• Revolutionär kommunistisk ungdom (RKU) är Kommunistiska Partiets ungdomsförbund.
Grundades 1994.
• Ger ut tidningen Rebell med fyra nummer per år.
• Har i dagsläget 13 lokalorganisationer runt om i landet.
• Den som vill stödja det kommunistiska ungdomsförbundet kan bli RKU-supporter. Se rku.nu för mer information.

Det här händer på RKU:s kongress
• Torgmöte till stöd för Hamnarbetarförbundet.
• Kommunistiska Partiets tidigare ordförande Anders Carlsson gästar med ett föredrag om Sovjetunionen och 1917.
• Sport och brädspel i Proletären FF:s klubbstuga.
• Kongressfest med livemusik: Matilda Magnusson och Aske och Love Svedmark.

Jenny Tedjeza