Göteborg säger nej till folkmord!

På tisdagen den 9 april besökte Sveriges så kallade vice statsminister Ebba Busch restaurangen John Scotts Palace i Göteborg för att bland annat prata om det kommande EU-valet. Utanför stod ett fyrtiotal demonstranter och även inne på John Scotts fanns ett gäng aktivister. Ebba Busch fick inte prata länge förrän RKU och andra aktivister började störa mötet med slagord och kritik.

2024-04-10
Nyhet

Ebba Busch sa då att det finns vissa som inte vill följa de demokratiska spelreglerna och bara ville förstöra. Hon kunde gärna ta emot frågor efter mötet. Men vi var inte intresserade av att föra något samtal med henne. Hon skulle bara använt diskussionerna för att slingra sig undan att faktiskt stå till svars för regeringens agerande i Palestinafrågan och istället befästa sin folkmordspolitik.

Nej, folkmordsförnekare som henne ska inte få något spelrum alls och det var därför vi var där. För att visa att det finns ett riktigt motstånd, att hon inte fritt får valsa runt med folkrättsvidriga åsikter och vidare sprida sin fascistiska ideologi. Att vårt agerande skulle vara odemokratiskt är bara ett sätt att underminera motståndet och är ett odemokratiskt påstående i sig. Befolkningens rätt att kritisera och demonstrera mot den rådande makten är en grundläggande förutsättning för ett fritt samhälle.

Liknande retorik framkom efter Ulf Kristerssons afterwork i Göteborg den 21 november. Enligt Ebba Busch “spelar vi mörka krafter i händerna” och enligt Ulf Kristersson var aktivisterna “aggressiva gaphalsar” och “förstör all möjlighet till demokratiskt samtal”. Men vi är inte förvånade över att Sveriges regering vill måla upp aktivister som dumma, galna och odemokratiska. Att tysta kritiska röster är en förutsättning för att denna regering ska kunna bibehålla makten.

När borgerlig media bara rapporterar kring folkmordet i Gaza ur en viss vinkel är det vår plikt att föra folkets talan. Det är inte ett “krig mot hamas”, det är ett folkmord mot det Palestinska folket. När politiker vägrar lyssna på oss trots att vi följer deras spelregler så är det vår rätt att använda oss av de grundlagsskyddade rättigheterna vi har att uttrycka våra åsikter.

Aktivister blev utkastade av poliser i omgångar under hela mötet. RKU:are gick in och blev utsläpade under ett flertal tillfällen. Under ett tillfälle tog en polis strypgrepp runt en aktivist. Kvickt anslöt sig två poliser till och tillsammans släpade de ut honom och slängde ner honom på marken – så mycket för demokratin. Stämningen var hätsk och ilskan tilltog hos demonstranterna. Att vi inte fick stanna inne i salen och demonstrera är inte förvånande, men beklagligt.

Ebba Busch vann knappast något förtroende hos göteborgarna. Vi hoppas att Ebba Busch inte vill komma tillbaka. Ett vanligt slagord som vi använder oss av i demonstrationstågen är “Göteborg-säg nej till folkmord!” och det gjorde vi sannerligen igår. Och det kommer vi göra varje dag. Vi kommer alltid stå på palestiniernas sida och vi stöttar helhjärtat det palestinska motståndet.

Elvira Wallander

RKU-Göteborg