20 år sedan invasionen av Irak

Idag för 20 år sedan inledde USA sitt andra imperialistiska krig mot Irak. Det kom efter mer än ett årtionde av tunga sanktioner, som bland annat mördade en halv miljon irakiska barn, och för att rättfärdiga invasionen spreds vilda lögner om massförstörelsevapen.

2023-03-20
Kommentar

Kriget och ockupationen bar med sig enormt lidande för det irakiska folket. Hundratusentals människor miste livet. Avslöjanden om västs tortyr och krigsbrott avlöste varandra. Irak plundrades och naturresurser styckades upp mellan imperialisterna.

Det tog till 2021 för amerikanska trupper att lämna landet.

Mobiliseringen mot kriget var enorm. Veckor innan demonstrerade 100 000 över hela Sverige och gymnasie- och högstadieelever gick ut på skolstrejker. Bara 20:e mars gick 8 000 elever ut i Stockholm, 3 000 i Göteborg, 1 000 i Umeå. Demonstrationerna och skolstrejkerna fortsatte, likaså de öppna möten, talen och evenemang som ordnades på skolor av eleverna själva. Tiotals miljoner demonstrerade jorden runt flera månader i en av historiens största politiska rörelser.

Vi får inte glömma eller förlåta kriget mot Irak. Vi måste komma ihåg att inga lögner är för stora när kapitalet vill få igenom sina intressen. Och idag när riksdagens partier rustar militären och krigshetsen syns överallt så måste vi, Sveriges elever och unga arbetare, säga nej igen:

Nej till krig! Nej till Nato!

RKU:s centralstyrelse