50 år som parasit

Idag uppmärksammas Carl XVI Gustafs 50 år på tronen. Det är ett halvt sekel som parasit och representant för en feodal ordning som borde avskaffats för länge sedan.

2023-09-16
Kommentar

Varje år så betalas det ut 149 miljoner i apanage, kungens lyxbidrag, men de totala kostnaderna för monarkin är betydligt högre: totalt 1,5 miljarder skattekronor slösas årligen. De nyliberala nedskärningar och besparingar, som slår hårt mot skola och vård, drabbar uppenbarligen inte kungligheterna.

Utöver deras kolossala residens på Drottningsholms slott, så har kungahuset genom dispositionsrätten tillgång till flera hyresbostäder i Stockholm: det är totalt 350 stycken lyxlägenheter med låg hyra, som ingen utanför den hovkretsen har tillgång till. Detta samtidigt som skol- och arbetarungdomen får utstå högre hyra, bostadsbrist och allt längre bostadsköer.

RKU anser att monarkin är en förlegad institution och en symbol för aristokratisk maktfullkomlighet. Statshuvuden ska inte väljas genom blodslinjer: de ska inte heller leva i överflöd på arbetarklassens bekostnad.

Krossa monarkin – fram för en socialistisk republik!

Arbetsutskottet

RKU:s centralstyrelse