Låt Brexit leda till ett Svexit!

Uttalande från RKU:s centralstyrelse med anledning av Storbritanniens stundande omrästning om EU-medlemskap.

Om bara en vecka, den 23 juni, går Storbritannien till folkomröstning i en viktig fråga. Valet rör medlemskap i den Europeiska Unionen. Det är första gången någonsin ett medlemsland röstar om att lämna unionen, men förhoppningsvis inte sista. Vi i RKU har alltid varit tydliga i vår EU-kritik, unionen är ett nyliberalt projekt som innebär en lagstadgad högerpolitik och en urholkad demokrati.

2016-06-16
Uttalande

Opinionen för ett Brexit har tilltagit i de senaste undersökningarna. Igår rapporterades att 47 procent nu är för att lämna EU, 40 procent för att stanna kvar i unionen och 13 procent har inte bestämt sig ännu. Detta trots att pressen utifrån varit massiv: Obama, Merkel och Hollande är bara några av de statschefer som tagit ställning i frågan och uppmanat Storbritannien att stanna kvar i EU. Även IMF, Världsbanken och OECD har lagt sig i omröstningen i desperata försök att hålla unionen samman. De tre största partierna i landet, Labour, Conservative Party samt Liberal Democratic Party stödjer fortsatt medlemskap i unionen.

I svenska medier har få kommit till tals som stödjer Brexitsidan, idag vill inte ens Västerpartiet ge sitt stöd för utträdet. Jonas Sjöstedt menar, helt riktigt, att det brittiska EU-motståndet till en stor del består av nationalistiska och rent av främlingsfientliga krafter. Vänsterpartiet är så rädda för att förknippas med dessa krafter att de väljer den ”duktiga” vägen, för att inte stöta sig med etablissemanget, istället för att stå fast vid sitt EU-motstånd. Samtidigt är den revolutionära vänstern i Storbritannien enade i frågan och stödjer ett utträde ur unionen.

Faktum är att ett av EU:s största medlemsländer kan vara på väg att lämna unionen, vilket skulle vara en stor och avgörande händelse. För oss i RKU är det en självklarhet att stödja EU-motstånd i alla länder, då varje steg bort från det imperialistiska högerprojektet är ett steg åt rätt håll. Även här i Sverige är en stor del av befolkningen kritisk mot EU, det är hög tid att organisera det EU-motståndet och kräva en folkomröstning i frågan även här!

RKU:s centralstyrelse

2016-06-16