Dags för en revolution i skolan!

Vad är mest värdefullt, en handfull koncerner eller vår utbildning? Svenska staten och rättsväsendet har bestämt sig, de väljer att skydda de företag som slaktar välfärden i allmänhet och svenska skolan i synnerhet istället för att se till att det råder rent spel i den svenska skolan.

2020-06-29
Artikel

Från och med september kommer Skolverket inte längre redovisa elevsammansättning och betyg per skola, utan enbart på riksnivå. Varför ska du bry dig om det? Jo, de kolosser till företag som driver friskolor i Sverige har nämligen som affärsidé att först och främst handplocka sina elever så man slipper de så kallade jobbiga elever som kräver extra resurser, på så sätt kan man maximera sin vinst och slimma kostnaderna i verksamheten. För det andra har friskolorna inom stora koncerner som IES en överrepresentation av höga betyg, något som indikerar glädjebetyg och att lärare pressas till att sätta höga betyg för att göra skolan attraktiv för föräldrar och elever.

IES och de andra friskoleföretagen driver in sin vinst genom skolpengen, som är våra skattepengar. Dina och mina. När vi förväntar oss att skatten ska gå till det offentliga, för att bli lön till sjuksköterskor eller lärare, går den istället till aktieägare som taxerar på Caymanöarna. Det är absurt och förnärmande att våra skattepengar ska bli vinst, det är en spottloska i ansiktet på de som sliter ut sig i det offentliga för småsmulor.

Men som om det inte vore nog kräver alltså de svenska friskolorna att deras statistik, som öppet visar just hur de sållar bland elever och delar ut A till höger och vänster, ska vara affärshemlighet. Samtidigt som våra offentliga medel försvinner ut till skatteparadis ska alltså dessa företag få kringgå offentlighetsprincipen och på så sätt kunna köra med sina fula tricks.

Vi i RKU ser tydligt, som en stor del av det svenska folket, att fria skolvalet och de friskolor som kom med reformen gör skolan och i längden samhället allt mer segregerat. När de fina skolorna kan plocka undan de som kommer kräva mer resurser står de kommunala skolorna med skenande kostnader, samtidigt som politikerna svälter det offentliga. Det är dags för en revolution i det gemensamma, det vi äger och använder tillsammans. Skolan måste omedelbart förstatligas, det är orimligt att kommunerna ska bära den kostnaden och få eget ansvar att lösa segregationen, utan att staten hjälper till. Segregationen blir allt mer förödande, men med en förstatligad skola blir det en mer jämlik utbildning, där det inte spelar roll om du är född i en fattig eller rik kommun.

Friskolorna måste förbjudas, det kan inte finnas daltande med riskkapitalister i ett samhälle som Sverige, vi kan bättre! Friskolorna sitter som en parasit på skolväsendet och suger ut livskraften ur samhället. Satsningarna borde istället vara på elevernas undervisning, mående och deltagande i samhället. Som grädde på moset är det bara rimligt att kräva att de vinster som skolkoncernerna gjort betalas tillbaka, öronmärkta för skolans utveckling till en jämlik och öppen plattform för lärande. Idag är skolan nedbantad så både lärare och elever slits sönder av stress i det kommunala, eller så är den nedbantad för att Barbara Bergström (IES) eller någon anonym miljardär måste köpa ett nytt slott i Djursholm.

Vi i RKU tycker det är helt uppåt väggarna galet. Kom med oss ifall du håller med, så tar vi kamp för en jämlik skola!

Läs mer om vad vi i RKU tycker om skolan här!

Arvid Gustafsson

Förbundsordförande RKU