Vi bygger det kommunistiska ungdomsförbundet!

Rebell 2004-1

Presentation av numret

Rebell nummer ett 2004 har temat: »Överklassen mår bra på vår bekostnad», och handlar bland annat om ungdomsarbetslösheten, bostadsbristen och de osäkra anställningsförhållandena.
Ledaren tar upp kravet på att USA måste lämna Irak och att det nu gäller för alla antiimperialister att stödja det irakiska motståndet.

Vänsterkroksredaktionen listar »Best of Zvi Mazel 2004».

Dessutom artiklar om hur Rosengårds unga försvarar sin fritidsgård, om den nya myndigheten för »segrarnas historia», om EU:s nya grundlag, om RKU:s machokurser, »Vem tjänar på kvinnoförtrycket», med mera.

Sist men inte minst fyra sidor kultur.
Om Rebellskivan * Med Wolf i hårdrocksfabriken * Rebell möter den hyllade poeten Johannes Anyuru * Joel Landberg resonerar om dikt och verklighet i vår tid * Numrets gödselhink utdelad till Knugen. Samt mycket, mycket mer!

Här bjuder vi på artiklar från årets första Rebell, men för att inte missa något - ta en prenumeration! Just nu firar vi Rebell 10 år genom att bjuda alla nya prenumeranter på en samlingsskiva... Prenumererar gör du enklast via formuläret på förstasidan.

Artiklar

 • Arbetslösheten är på väg att bli rekordhög. I januari slogs de 275 000 i öppen arbetslöshet om 5 000 jobb. För att sätta en blåslampa i häcken på dessa har nyligen en myndighet instiftats under namnet Inspektion för arbetslöshetsförsäkring. Syftet är att få de som söker jobb att bli mer effektiva och söka flera jobb, eller »öka sökintensiteten» som det heter på fackspråk.

 • Svarta fjärdehandskontrakt, inneboende, smygande i tvättstugan och pengar under bordet är vardagen för den femtedel av alla ungdomar i åldern 20–27 år, som bor under förhållanden som klassas som osäkra. 21 procent av alla ungdomar i samma ålder bor fortfarande hemma, samtidigt som åtta av tio vill flytta. FN och den svenska grundlagen slår fast att bostad är en mänsklig rättighet, men siffrorna talar för sig själva. Egen, fast bostad börjar likna ett privilegium.

 • Kalla fakta om tjejers situation i Sverige: självbild, arbete, inkomst, våld och utseendefixeringen.

 • I RKU är det full fart. Fyra distriktskonferenser avklarades i början av februari, på dessa diskuterades RKU:s arbete i vår. Med 8 marsfirande, machokurser, Röd Front, EU-parlamentsval och sommarläger ser det ut att bli en händelserik vår.

 • Hösten 1999 var det ett fåtal kamrater i Luleå och Boden som var trötta på högerpolitiken och de återkommande nedskärningarna, och organiserade sig i RKU. Planen var att på sikt kunna starta en lokalorganisation. Då hade redan stenen satts i rullning, och redan ett halvår efter detta så räknade sej organisationen som den största (i aktiva medlemmar), och mest aktiva i Boden. I Luleå har dock inte utvecklingen gått lika snabbt.

 • Helgen den 24-25 februari genomförde RKU förbundets första arbetarkonferens. Ett femtiotal unga arbetare från praktiska program och LO-förbund samlades för att diskutera erfarenheter och dra upp riktlinjer för det fortsatta arbetet på arbetsplatser och praktiska program.

 • Tre år i vården som både timvikarie och fast anställd har gett Carin Corhonen en hel del erfarenheter. Efter jobb på bland annat Hemgården i Gislaved skriver hon för Rebell om patienter, nedskärningar, EU och ett annat samhälle.

 • EU-lag går först, vetorätten urholkas, parlamenten försvagas, två EU-presidenter, EU-fängelse och straff, Riksdagen förlorar makt, demokratin skrotas...

 • De länder som nu utgör Europeiska Unionen behärskade en gång 85 procent av världen. Många av dem är gamla hungriga kolonialmakter. Nu har de slutit sig samman och förhandlar fram en grundlag som innehåller allt en kolonisatör kan tänkas behöva för en statsbildning. I grundlagen finns nämligen både en flagga, en nationalsång, en gemensam valuta, ett valspråk, en nationaldag och en armé!

 • Jaha. Då var mörkrets makter besegrade, ringen förstörd, konungen återkommen, ordningen återställd och allt frid och fröjd. Eller? Rebells Joel Landberg resonerar om dikt och verklighet i vår tid.

 • Hur känns det att komma upp ur en fuktig polsk kolgruva, stämpla ut, försöka klara sig på 4 kr per dag och sen upptäcka en p-bot på talboten? På nya Wolf-plattan har ni kanske en del av svaret.

 • Johannes Anyuru debuterade med diktsamlingen Det är bara gudarna som är nya i våras. Inspirerad av såväl Iliaden som hiphop skriver han med stor värme om grafitti, betonghus och nattbussar i Växjö och senare i Göteborg. Boken har väckt stort intresse och fått väldigt bra kritik. När Rebell möter Johannes har hans bok också släppts i pocket.

 • Lördagen den 20 december förra året delades det första stipendiet ur Ingmar Spingo Nilssons kulturstipendiefond ut. Stipendiet skall gå till unga kulturutövare som verkar i en progressiv anda. Alla som var lyckliga nog att få vara med under kvällen var rörande överens. Ingen kunde ha varit bättre lämpad som första stipendiat än Dan Viktor. Rebell tar ett par ord med stipendiaten.

 • Helgen den 22-23 februari arrangerade RKU:s Kvinno- och jämställdhetsutskott machokurser. Detta ska RKU fortsätta med under året. Men vad är en machokurs, vad får man lära sig och varför arrangerar RKU dessa? Rebell stämmer träff med Maria Pehrson från RKU som är med och arrangerar kurserna.

 • Revolutioner leder till folkmord. Nazism är kommunism, och kommunism är nazism. När staten skriver historia för skolorna ska eleverna inte längre tänka kritiskt. Så blev en upplysning om förintelsen av judar till en antikommunistisk kampanj under en statlig myndighet. På Stora Nygatan i Stockholm skrivs 1900-talets historia om för att passa dagens makthavare.

Bli medlem i RKU!

RKU är ett revolutionärt ungdomsförbund för arbetar- och vänsterungdomar.
Vi tar kamp mot kapitalismens utsugning och imperialismens krig. Vi säger att socialismen är framtiden.
Vill du arbetarpolitik och socialism? Kom med oss!
Läs mer

RKU i aktion