Studera, kämpa, lär!

Rebell 2004-2

Presentation av numret

Rebells andra nummer 2004 har temat: »Ge överheten på käften - igen! Bojkotta bluffvalet». I flera artiklar krossar vi överhetens och EU-vännernas argument för att rösta i juni, och granskar Vänsterpartiets EU-motstånd.

Naturligt nog ägnas en stor del av tidningen åt det kommande EU-parlamentsvalet och om vikten av en bojkott, men du hittar också artiklar om EU-armén, den irakiska motståndskampen och kultursidornas intervjuer med Chicks on Speed och Skitsystem.

Det absoluta flertalet av artiklarna publiceras också här i Nät-Rebell, men för att inte missa något - ta en prenumeration! Just nu firar vi Rebell 10 år genom att bjuda alla nya prenumeranter på en samlingsskiva...

Artiklar

 • Måste man ha nitjacka för att räknas som en riktig punkare? Det tycker inte medlemmarna i punkbandet Skitsystem. De har aldrig strävat efter att passa in i en mall. Eller som trummisen Kalle uttrycker det:
  — Vi behöver ingen image, vi är hårda ändå!

 • Du som läser detta, om du fick bestämma: Skulle Sveriges kommuner och landsting anställa 149 000 fler i vård och omsorg. Eller skulle vi fortsätta att skänka pengarna till behövande i Bryssel?

 • Fyra goda skäl till att ta det lugnt och stanna hemma 13 juni.

 • Rebell jämför Vänsterpartiets partiprogram och deras valmanifest i juni.

 • Det är inte många som bryr sig om att gå och rösta i valet till EU-parlamentet. Första gången vi hade val deltog 41,6 procent – ett rekordlågt valdeltagande.

 • Den 13 juni har vi tillfälle att ge överheten på käften igen och flytta fram EU-motståndets positioner. Det drar ihop sig till EU-parlamentsval och snart rullar överhetens propagandamaskin igång. Blå ballonger ska fyllas med helium och folk ska drivas till valurnorna för att legitimera EU-medlemskapet.

 • Hej Rebell! Jag prenumererar på Rebell sedan några år tillbaka och tycker det är en bra tidning. Jag håller inte med om allt, men det finns mycket fakta som jag kan använda i diskussioner.

 • Till Europas fulaste huvudstad och EU-maktens centrum reste Rebells David Marsh för att se om det är sant att arkitekturen är stulen från Star Wars-filmerna. Samt för att höra en svensk tjänsteman klaga på sin lön.

 • Tre tjejer på konstskola började tröttna på att göra samma gamla trista grejer hela tiden. Så bildades bandet Chicks on Speed, med ett eget sound och ett scenframträdande som inte liknar mycket annat världen sett. De har fans i alla åldrar över hela världen men tycker ändå att deras bästa spelning var i en park inför den norske prinsen. Rebell träffade bandet innan deras konsert i Göteborg.

 • Tro inte på vad journalister, lärare och politiker säger. Att rösta i juni är inte en skyldighet, och har inget med demokrati att göra. Demokrati är grekiska och betyder folkmakt. Om då folket inte vill se att mer makt flyttas till Bryssel och bojkottar valet, så är detta just demokrati.

 • Enligt Svenska Dagbladet berodde det låga deltagandet 1999 bland annat på »avsaknaden av en EU-skeptisk höger» och »demokratisk utmattning» (svenskarna är så vana vid sin stora demokrati att de inte orkar bry sig). Högern skyllde på vänstern, media på varandra och demokratiminister Britta Lejon ville införa röstplikt. I Göteborgs-Posten försökte Anders Wettergren tona ner situationen med det föga tröstande konstaterandet att också demokratin USA har så lågt valdeltagande i kongressvalet...

 • EU-armén innebär inte att det byggs ett jättelikt barrackområde utanför Bryssel dit det flyttar hundratusen grönklädda soldater. Förändringen sker främst på hemmaplan genom att den allmänna värnplikten avskaffas och en yrkesarmé införs.

 • De semaste månaderna har det irakiska motståndet tagit flera stora steg framåt. New York Times tvingas konstatera att det rör sig om ett fullvärdigt gerillakrig, och att USA förlorat kontrollen över det land man ockuperat.

 • I Sverige har vi haft val till EU-parlamentet år 1995 och 1999. Vid båda tillfällena bojkottade runt 60 procent av de röstberättigade valet. Vid båda tillfällena fick vi också höra en mängd av bortförklaringar och bekymrade uttalanden från politiker och journalister. Väljarna hade inte tagit sitt demokratiska ansvar, hette det. Vissa menade att väljarna var okunniga om EU, andra skyllde på att vädret på valdagen varit för dåligt (!).

Bli medlem i RKU!

RKU är ett revolutionärt ungdomsförbund för arbetar- och vänsterungdomar.
Vi tar kamp mot kapitalismens utsugning och imperialismens krig. Vi säger att socialismen är framtiden.
Vill du arbetarpolitik och socialism? Kom med oss!
Läs mer

RKU i aktion