Studera, kämpa, lär!

Rebell 2006-2

Presentation av numret

Nummer #2 2006 av Rebell innehåller ett stort tema om ungdomsarbetslösheten, osäkra anställningar, kommunal ungdomspraktik och alla andra arbetsmarknadsåtgärder som vi ungdomar tvingas in i, i väntan på ett riktigt arbete.

I dag är ungdomsarbetslösheten skyhög, oavsett hur man räknar. Högern försöker ta chansen att försämra våra rättigheter på arbetsmarknaden, de hävdar att vi måste få det sämre för att kunna få det bättre. I detta numret av Rebell säger till och med Centerns ungdomsförbunds ordförande Fredrick Federley att ”vi vill avskaffa Lagen om anställningsskydd för alla”. Rebell visar att arbetslösheten bland ungdomar måste lösas på helt andra sett.

Rebell har också gjort en djupdykning i arbetslöshetens Gotland. Möt Hanna som jobbade för tretton kronor i månaden, eller Alexandra som jobbar för drygt 11 kronor i månaden.

Dessutom ger dig Rebell en inblick i vad som händer i Palestina nu när muren växer sig allt längre, och om främlingsfientlighetens frammarsch i Danmark.

Vi har också träffat författaren Marjaneh Bakhtiari för ett samtal om hennes bok ”Kalla det vad fan du vill”, samt radioprataren och artisten Navid Modiri, och mycket, mycket mer.

Artiklar

  • Den höga arbetslösheten är ingen slump. När arbetslösheten ökar minskar de anställdas makt på arbetsmarknaden och kapitalet kan gå till offensiv mot rättigheter och social trygghet.

  • Annika Albertsson kunde välja mellan olika jobb när hon var färdigutbildad barnskötare för cirka trettio år sedan. Hennes dotter, Ylva Albertsson, är nu utbildad lärare, men har ännu inte fått något arbete.

  • Ibland går det helt enkelt inte att se ljuset. Ibland finns faktiskt ingenting som pekar framåt, utåt, bortåt. Utsikten skyms av en överväldigande gråbetongmur.

  • Centerns ungdomsförbund, CUF, står bakom Centerpartiets förslag om att slopa lagen om anställningsskydd för ungdomar under 26 år. Om förslaget skulle genomföras kan ungdomar sägas upp med omedelbar verkan under de två första åren.

  • Centerpartiet och deras ungdomsförbund vill inte längre att devisen »sist in, först ut» ska gälla, utan i stället ska arbetsgivaren kunna avskeda vem han vill, när som helst.

  • Kan man kräva att ett krig som ännu inte börjat - och där vi inte ens vet huruvida reella krigsplaner finns - ska stoppas?

  • — Min bok skulle inte handla om goda mot onda, den skulle handla om offer, och karaktärerna skulle misslyckas, säger Marjaneh Bakhtiari som skrivit boken »Kalla det vad fan du vill».

  • I Frankrike tvingades regeringen dra in ett särskilt ungdomskontrakt efter månader av våldsamma protester. Men segern var inte total. Den franska regeringen tänker genomföra andra försämringar i arbetsrätten som drabbar unga.

  • Christian Diesen har genom sina studier som professor i juridik gjort statistik av den diskriminering som så ofta annars lämnas till spekulation. För ett år sedan kom Diesen ut med forskningssamlingen Likhet inför lagen där den svenska straffrätten prövas och fälls.

Bli medlem i RKU!

RKU är ett revolutionärt ungdomsförbund för arbetar- och vänsterungdomar.
Vi tar kamp mot kapitalismens utsugning och imperialismens krig. Vi säger att socialismen är framtiden.
Vill du arbetarpolitik och socialism? Kom med oss!
Läs mer

RKU i aktion