Vi bygger det kommunistiska ungdomsförbundet!

Rebell 2008-3

Presentation av numret

Högerregeringen har suttit två år vid makten och genomfört allt från försämringar i a-kassan till slopandet av förmögenhetsskatten. Det är tydligt vilka som tjänar på deras politik. Det är en politik för de rika som kräver att vi gör motstånd!

I detta tema tar vi bland annat en titt på högerns övervakning och gör ett besök på ett gymnasieprogram som Björklund vill avskaffa. Dessutom första delen av vår kommunistiska samhällskunskap, för dig som är trött på skolans lögner. Denna gång tar vi upp myter om ekonomi.
Allt detta och mycket mer i Rebell nr 3!

» Innehållsförteckning

Artiklar

 • I år är det 60 år sedan al Nakba, fördrivningen av det palestinska folket från deras hem. Den etniska rensningen av Palestina har skapat enorma flyktingströmmar. I somras besökte en brigad från RKU flyktingläger i Libanon och Syrien.

 • Fredrik Reinfeldt och hans ministrar har inte varit sega i starten. De har gjort allt de kan för att de rika äntligen ska få det lite bättre.

 • Vi kan varje dag se vilka konsekvenser som kriget mot terrorismen får i Irak och Afghanistan. Ockupationerna fortsätter och de humanitära förhållandena i länderna blir allt värre, samtidigt som amerikanska och europeiska storföretag roffar åt sig enorma vinster.

 • Barack Obama är demokraternas presidentkandidat, vänsterns hopp och den som ska ge USA (och världen) frälsning efter galningen George W Bush. Till och med delar av vänstern i Sverige har bländats. Tillåt oss att tvivla.

 • Dagboksanteckningar från framtiden.

 • Fotboll är den sport i världen som engagerar flest människor, så länge jag kan minnas också mig, men fotboll är inte bara en idrott för alla. För en Ultra är det en livsstil medan det för borgarna är ett sätt att göra profit.

 • I genomsnitt har en direktör 34 gånger så hög lön som en en arbetare. Vems Sverige går det bra för? Rebell har träffat Bertil Kilner, som undervisar på Göteborgs universitet i nationalekonomi och är medlem i Kommunistiska Partiet, för att reda ut de värsta myterna kring ekonomin.

 • I media framställs det som att matkrisen är en oturlig slump. En följd av torka och klimatförändringar. Men det handlar också om mäktiga ekonomiska intressen, som tjänar på att nästan hälften av jordens befolkning lever i fattigdom.

 • Rebell har träffat tre RKU:are i Malmö som berättar om deras verksamhet

 • Behöver en snickare ha läst samhällskunskap? Inte om högern får bestämma. I deras nya gymnasieskola ska arbetare och chefer tidigt separeras från varandra. Rebell besöker ett gymnasieprogram som högern vill avskaffa.

 • Har du inget att dölja, har du inget att oroa dig för. Stämmer verkligen det? Vad vill regeringen med FRA-lagen, är de ute efter snaskigt skvaller eller finns det värre motiv?

Bli medlem i RKU!

RKU är ett revolutionärt ungdomsförbund för arbetar- och vänsterungdomar.
Vi tar kamp mot kapitalismens utsugning och imperialismens krig. Vi säger att socialismen är framtiden.
Vill du arbetarpolitik och socialism? Kom med oss!
Läs mer

RKU i aktion