Vi bygger det kommunistiska ungdomsförbundet!

Rebell 2010-3

Framsida

Kamp mot högerpolitiken

Du som är en trogen Rebelläsare kommer upptäcka att det här inte är ett vanligt Rebellnummer. Hela numret är ett sätt att visa upp RKU:s politik. I valet till hösten men också för perioderna mellan valen. För vi menar att det viktigaste valet vi kan göra är att ta kamp – för en bra och likvärdig skola, för jämställdhet, för bostäder och arbete åt alla, mot rasisimen och imperialismen.

Kanske känner du som vi. Att du blir trött av att höra Maud Olofsson prata om entrepenörsskap när det inte finns jobb åt unga. Att du inte orkar med mer disciplinära förslag från Jan Björklund, när det som saknas är resurser i skolan. Att du inte känner igen dig när Göran Hägglund pratar om verklighetens folk.

I det här numret försöker visa upp andra perspektiv och andra lösningar än de som politikerna och media presenterar. Den ekonomiska krisen, med massarbetslöshet och nedskärningar, och hotet mot klimatet visar på att vi inte kan ha ett samhälle som bygger på jakten på maximal vinst åt ett fåtal. Vi måste bygga ett samhälle där människan och naturens behov står i första, och där vi, arbetare och vanligt folk, som har makten. Du som vill delta i att få en sådan förändring är varmt välkommen i vårt förbund.

Ta en prenumeration för bara 80 kr!

Valda artiklar


s 6-7 - läs som pdf! (144 kb)

Ge ungdomar jobb
Var fjärde ungdom är arbetslös. Trots det gör politikerna inget för att skapa arbeten åt unga. Genom den höga arbetslösheten tvingas vi acceptera att jobba till låga löner och under dåliga villkor.

Jag rear ut min själ
För tolv år sedan släppte svenska gruppen Bob Hund sitt femte album. Det fick namnet Jag rear ut min själ! Allt ska bort!!! För fyra år sedan fick Alliansen förtroendet att styra över Sverige och svenska ungdomars framtid. Detta gjorde de under liknande paroll. Att rea ut ungdomarna och vår »själ» till bemanningsföretag och ringbolag, utan vare sig fasta löner eller schysta kollektivavtal.


s 8-9 - läs som pdf! (204 kb)

Kvinnokamp för jämställdhet
Kvinnor tjänar mindre än män, gör mer hemarbete, får mindre utrymme i skolan och i samhället. Trots det har vi en jämställdhetsminister som inte ens kallar sig för feminist.

Gorilla i röd tröja
En av Sveriges största bloggar drivs av en 19-årig tjej som låter filma sina läppoperationer, som nyss förstorade brösten och som ofta framhäver hur äckligt det är när tjejers lår »går ihop».


s 10-11 - läs som pdf! (196 kb)

För en rättvis skola
Genom friskolereformen förändrades den svenska skolan i grunden. Friskolorna tar resurser från den kommunala skolan och skapar en orättvis skola.

Vad är det vi lär oss?
Visst minns vi alla vår skolgång, men frågan är hur vi minns den. Det är först på senare år som jag börjat analysera vad jag egentligen lärde mig i skolan.


s 12-13 - läs som pdf! (140 kb)

Bygg billiga bostäder
Sedan länge är rätten till en bostad inte en självklarhet för unga. Korttidskontrakt och svarta pengar blir en konsekvens av bostadsbristen.

Situation i-land
Vad jag alltid har haft svårt att förstå är hur vi medborgare i detta samhälle, som till sitt yttre förefaller otroligt jättedemokratiskt, har lyckats tappa bort några av de mest avgörande samhällsfrågorna.

Bli medlem i RKU!

RKU är ett revolutionärt ungdomsförbund för arbetar- och vänsterungdomar.
Vi tar kamp mot kapitalismens utsugning och imperialismens krig. Vi säger att socialismen är framtiden.
Vill du arbetarpolitik och socialism? Kom med oss!
Läs mer

RKU i aktion