Studera, kämpa, lär!

Rebell 2016-3

Framsida

Bostad

I årets tredje nummer av Rebell fokuserar vi på bostadsfrågan. Tidningen kommer ut i samband med den bostadskampanj som RKU kommer driva under september, med en kampanjdag den första oktober.
Den akuta bostadsbristen i Sverige drabbar oss ungdomar särskilt hårt. Många tvingas flytta runt mellan tillfälliga andrahandskontrakt, medan andra blir tvungna att bo kvar hemma hos sina föräldrar i brist på lägenheter. Kötiderna för hyresrätter blir bara längre och längre.
I detta nummer av Rebell kommer du bland annat att kunna läsa en intervju med föreningen Alla skall kunna bo kvar, resereportage från Venezuela samt krönikor om svårigheten att få en egen lägenhet.

Ta en prenumeration för 100 kr!

Valda artiklar


s 16-19 – läs som pdf! (156 kb)

»När luftslottet sprängs«
Vad är egentligen en bostadsbubbla? Den här texten syftar till att beskriva det ekonomiska systemet bakom dessa bubblor, och förklara varför de är ett stort hot mot hela samhället.Vi
Nils Råstrander beskriver det ekonomiska systemet bakom bostadskrisen samt redogör för erfarenheterna från USA och Spanien.


s 26-30 – läs som pdf! (589 kb)

De kämpar för att alla skall kunna bo kvar
Rebells Simon Renner har träffat föreningen Alla skall kunna bo kvar på Pennygången i Göteborg.
I intervjun diskuteras mycket kring fenomenet renovräkningar, vilket innebär att en hyresrätt renoveras. Men att hyran efter det höjs till den grad att hyresgästen inte har råd att flytta tillbaka efteråt.


s 32-37 – läs som pdf! (357 kb)

Flermiljonsprogram i Venezuela
I Venezuela startades 2011 ett bostadsprojekt med mål att bygga tre miljoner nya bostäder för landets arbetarklass. Rebells Nadja Lundberg har besökt ett pågående bostadsbygge i Caracas. Där familjerna gemensamt planerat och nu tillsammans bygger sin nya bostad.

Dessutom...

Ledare: Inte en välfärdskrona åt kapitalisterna
Vi var många som vaknade på midsommaraftons morgon till ett något oväntat men oerhört välkommet besked: britterna hade sagt sitt, Brexit-sidan hade vunnit folkomröstningen!

Krönika: Bostadsbristen - Ett akut problem
Är du ung? Grubblar du över bostadsbristen och över hur det känns nästintill omöjligt att hitta lägenhet? Då är du definitivt inte ensam.

Den ändlösa jakten på bostad
För att studera flyttade jag hösten 2010 till Uppsala, ett bostadsunderskottsmecka. Det är en av de kommunerna som har lägst antal hyresrätter i hela Sverige. Här får en som student vänta mellan 4 till 8 år på en bostad.

Bli medlem i RKU!

RKU är ett revolutionärt ungdomsförbund för arbetar- och vänsterungdomar.
Vi tar kamp mot kapitalismens utsugning och imperialismens krig. Vi säger att socialismen är framtiden.
Vill du arbetarpolitik och socialism? Kom med oss!
Läs mer

RKU i aktion