För en socialistisk feminism

Resolution antagen av RKU:s sextonde kongress 19-20 maj 2023.

Många rättigheter som vi har tagit för givna har de senaste åren börjar se mer osäkra ut. Rätten till abort har varit garanterad sen länge och vi ungdomar kan inte minnas en tid detta varit kontroversiellt. Men världen går bakåt, Polen och USA. är länder som nyligen har inskränkt sina aborträtter, och nu i sverige har abortmotståndare tagit positioner inom politiken. Sverigedemokraterna har drivit abortmotstånd som deras officiella politik fram tills bara de senaste åren och kristdemokraterna har flertalet högt uppsatta politiker som är medlemmar i organisationer som kämpar mot abort. Men abortmotståndet är bara en del i den större patriarkala strukturen.

De patriarkala förtrycken samverkar med kapitalismen för att begränsa kvinnors frihet och utnyttja dem för kapitalisternas profit. Skönhetsideal och andra könsideal används för att skapa osäkerhet hos kvinnor genom marknadsföring och sociala medier för att få dem att köpa mer av kapitalisternas varor. Patriarkatet är lönsamt, vilket gör det enkelt för företagen att veta var de vill stå i frågan. Kvinnan blir även beroende av sin man när hennes egna inkomst inte täcker hennes kostnader för hus, mat, el, etc., något som befästs genom att hon blir påtryckt att ta sig an merparten av hushållsarbete och barnskötsel utöver lönearbetet. När arbetarklassen blir allt fattigare så drabbar det kvinnorna hårdast. Vart ska en kvinna som blir misshandlad av sin man fly, när alla bostäder kostar mer än vad hon kan rimligen betala?

Även HBTQ-personer förtrycks under patriarkatet, och de konservativa krafterna har inte lagt sig i frågan bara för att samkönade äktenskap har blivit lagliga. SD har i alla kommuner de är valda valt att på olika sätt tysta homosexuella, tydligast genom deras motstånd till Pride och Prideflaggan. Den könsbekräftande vården bemöts med allt mer skepticism och den könsbekräftande vården för unga har inskränkts i trots mot forskning och läkarnas expertis. Homofobi och transfobi tjänar endast till att bevara de patriarkala könsnormerna och rikta arbetarklassen mot varandra istället för kapitalistklassen. Därför har dessa attityder ingen plats inom en kommunistisk rörelse och behövs bekämpas var än de uppstår.

Liberala feminister kämpar för kvinnans rätt att sälja sin kropp, medan de socialistiska kämpar för hennes rätt att inte behöva. Prostitution är inte som vilket annat jobb som helst, det medför oerhörda risker gällande övergrepp från torskar och psykiskt trauma från att bli sexuellt utnyttjad. På samma sätt är den människohandel surrogatmödraskap innebär inte en väg ut ur fattigdom. Graviditet är en riskfylld process som vissa välbärgade par vill lägga över på desperata kvinnor genom att hyra deras livmoder och köpa deras barn. En av hörnstenarna av feminism är att samtycke till sex måste vara fritt från tvång, och samtycket blir alltid framtvingat när kvinnan måste göra det för att överleva. Den socialistiska och humana lösningen på sexindustrin är varken att avkriminalisera sexköp eller illegalisera prostitution, utan att ge arbetarkvinnor det ekonomiska stöd och de möjligheter att de aldrig tvingas behöva göra det valet. Porr, sugardating och tjänster som Onlyfans är sätt som används för att “snygga till” exploateringen av kvinnor, men likaväl är de uttryck för patriarkalt förtryck och bär med samma risker som “traditionell” prostitution.

Liberala lösningar till sexismen finns det många av, men likaså många ineffektiva. Vad gör det för skillnad för arbetarkvinnorna om deras arbetsköpare är själva kvinnor? De blir likaså bestulna på mervärdet av sitt arbete och blir mindre betalda än sina manliga kollegor. En utsugare förblir utsugare oavsett kön, och en kvinnlig arbetsköpare har lika mycket anledning som en manlig att utnyttja de patriarkala strukturerna för profitens skull. De andra lösningarna dessa feminister framhäver tenderar att vara lika tandlösa: angriper symptomen av ett patriarkalt samhälle utan att rubba de ekonomiska pelare förtrycket lutar på. För att en gång för alla störta de patriarkala strukturerna krävs socialism. Först då försvinner de ekonomiska förutsättningarna som håller kvar i och tjänar på patriarkatet. Men det betyder inte att sexism kommer förtvina och försvinna av sig själv, utan även i socialistiska samhället kommer kampen mot patriarkatet fortsätta. Därför kan vi i RKU inte låta kvinnokampen glömmas bort för klasskampen, utan de båda måste föras sida vid sida och befria hela arbetarklassen.