Solidaritet med Palestina

Uttalande antaget av RKU:s tionde kongress, 2-6 juni 2011, i Göteborg.

Nyligen högtidlighölls årsdagen av al-Nakba, till minnet upprättandet av staten Israel och fördrivningen av det palestinska folket 1948. Hundratusentals tvingades lämna hem och jordbruk – katastrofen var ett faktum och den fortsätter än idag. Miljoner palestinier är flyktingar, Israel ockuperar deras land och försöker ta ifrån dem sitt människovärde. Men palestinierna är ett kämpande folk som genom stora svårigheter fortsatt göra motstånd mot imperialistisk ockupation.
Bakom Israel står den amerikanska imperialismen som godkänner förtrycket. Tillsammans försöker de stämpla det folkliga motståndet som terrorism. RKU menar att folkets motstånd mot ockupation är legitimt och berättigat. Det är Israel som utgör terroristerna, när man inför hela världens ögon skickar hela deras militära kraft över Gazas befolkning.

Det var med spänning och stolthet vi följde hur det första Ship to Gaza, i maj 2010, utmanade Israels grymma och orättfärdiga blockad. Sionisternas svar var att mörda och misshandla fredsaktivisterna ombord på frihetsflottiljen. Trots att de stoppade båtarna från att rent fysiskt nå Gaza vann ändå Palestinasolidariteten en delseger. Världens ögon riktades på Palestina.
Blockaden ifrågasätts nu av allt fler. Den senaste tidens omvälvningar med folkresningen i Egypten kan komma att ändra den politiska karta så att gränsen till Gaza öppnas. Det vore en glädjande och nödvändig utveckling, men för att nå dit krävs fortsatta kraftfulla protester och påtryckningar.

Vid midsommar seglar Ship to Gazas andra konvoj. Vi önskar dem all framgång och står bakom dem till hundra procent.

Det är med försiktig optimism som vi under våren bevittnat hur de palestinska organisationerna Fatah och Hamas kunnat enas om ett program för att lösa upp den politiska låsningen i Palestina. Det är ett första steg framåt. Splittring är något som Israel tjänar på och det märks i reaktionerna på avtalet.

För oss i RKU löper solidariteten med Palestina som en röd tråd genom vårt förbund historia. Vi ser palestiniernas kamp som en del av vår egen. När de kämpar under svåra förhållanden gör vi vad vi kan för att understödja detta. Kampanjen för att bojkotta israeliska varor är därför viktigt. Ockupationsmakten Israel måste isoleras. Men vi stannar inte vid detta, vi kräver också att Sverige säger upp allt kulturellt och idrottsligt utbyte med Israel. I Karlskrona 12 juni bjuds nästa tillfälle att delta i protesterna, när Sverige möter Israel i kval till handbolls-EM.

  • Framåt för Palestinas befrielse!
  • Bojkotta Israel!