Antirasistisk manifestation angripen av nazister

Igår anordnades en antirasistisk manifestation i stockholmsförorten Kärrtorp. Manifestationen anordnades av privatpersoner med kopplingar till nätverket "Linje 17" som anordnar politiska aktiviteter längst med tunnelbanans gröna linje i söderort.

2013-12-16
Nyhet

Bakgrunden till manifestationen var att nazistiska organisationer under de senaste veckorna sprayat hakkors och liknande hatiska budskap på olika platser längst med tunnelbanelinjen. Vänsteraktivister har också blivit misshandlade i sina egna bostadsområden av nazistgäng. Gårdagens manifestation skickade ett tydligt budskap från söderorts invånare: vi välkomnar inga nazistiska, rasistiska eller "främlingsfientliga" organisationer i våra områden! Trotts regn och ruggigt väder var uppslutningen stor och minst 500 antirasister i alla åldrar var samlade på kärrtorps torg. Olika privatpersoner talade, det skanderades slagord och spelades musik, allt under hög stämning.

När manifestationen pågått i ca en halvtimme dök mellan 30 och 40 personer från nazistiska Svenska Motståndsrörelsen upp för att angripa demonstrationen. Beväpnade med påkar, bengaler, glasflaskor och smällare försökte nazisterna storma folksamlingen som bestod av allt från pensionärer med rullatorer till små barn i barnvagnar. Den kraftigt underbemannade polisbevakningen på plats förmådde inte göra något, men nazisterna stoppades av människor ur manifestationen som försvarade sig och sina kamrater med vad som fanns till hands. När den första paniken lagt sig vände så hela manifestationen sig mot angriparna och tvingade. med hjälp av sin stora mängd deltagare, bort dem från torget. Därefter förföljdes de av en mindre del av demonstranterna och jagades bokstavligt talat till skogs.
Kvar på torget fanns större delen av demonstranterna, som med förnyad glöd skrek i talkörer och lyssnade på de talare och artister som var kvar. När manifestationen upplöstes var stämningen god men uppjagad och deltagarna uppmanade lämna platsen i grupp.

Gårdagens händelse visar med största tydlighet brutaliteten och människoföraktet hos de rasistiska organisationerna, som inte drar sig för att angripa fredliga demonstranter för att skrämma dem till tystnad. Men den visar lika tydligt på styrkeförhållandena i den antirasistiska kampen i söderort och på liknande platser i landet. Nazisterna kan inte mäta sig med den samlade kraften av de människor som står emot dem och med hängivenhet och solidaritet kämpar för alla människors lika värde. Inga nazister ska få förstöra eller smutsa ned i våra områden, tillsammans är vi starka. No pasarán!

RKU-Stockholm