RKU lanserar bojkottkampanj mot EU-valet

I juni i år är det val till Europaparlamentet i såväl Sverige som övriga Europa. RKU motsätter sig ett svenskt medlemskap i EU och inleder därför en kampanj för att upplysa ungdomar om hur de påverkas av ett medlemskap i unionen med målet att de aktivt ska bojkotta valet till parlamentet.

2024-02-23
Nyhet

–Sveriges medlemskap i EU har inneburit en hänsynslös attack på ungdomars rättigheter på jobbet och i samhället i stort. Innan EU-medlemskapet låg ungdomsarbetslösheten runt 5% och idag är den över 20%, säger Sakarias Bergsén, förbundsordförande för RKU.

–Ungdomar idag har växt upp i EU och har ingen uppfattning om hur det sett ut utan EU. Målet med vår kampanj är att upplysa ungdomar om vad ett medlemskap faktiskt innebär och att de ska ta kampen mot EU genom att aktivt bojkotta valet till parlamentet.

RKU har enda sedan bildandet 1994 varit en av de starkaste rösterna i Sverige mot ett EU-medlemskap. Under det tidiga 2000-talet var RKU en av de mest aktiva ungdomsrörelserna i kampanjen mot EMU. Frågan om medlemskap i EU fick ja med en smal majoritet, 10 år senare sa svenskarna nej till EMU.

–Ungdomar idag vet inte om det breda folkliga motståndet som existerade under 90-talet och som vi fick bevis på i omröstningen om EMU 2003. De politiska partierna och förbunden som tidigare kritiserat ett svenskt medlemskap i EU har nu helt övergivit det. Istället väljer man att jaga röster för att få enstaka stolar i parlament som inte har någon faktisk möjlighet att ändra något. Partierna har övergett frågan eller lyfter den helt enkelt inte.

Samtidigt som EU-kritiska röster blir färre och färre så har samarbetet inom EU blivit allt djupare med fler och fler frågor flyttas över till Bryssel. EU rör sig allt närmare ett "Europas förenta stater", i RKU:s mening, med gemensam utrikespolitik och militär samtidigt som slitningarna inom unionen blir allt större. Frågan om EMU är även den en ständigt överhängande fråga, något Stefan Ingves påminde oss om under veckan.

–EU har alltid främst varit ett imperialistiskt projekt men agerandet kring Palestina har gjort frågan högst aktuell för majoriteten av ungdomar. När Ursula von der Leyen säger att EU står helhjärtat med Israel så vet vi att hon inte för vår talan. Unionen försöker påstå att unga arbetare i Sveriges intressen är desamma som de tyska kapitalisternas, något vi vet är fel.

För att föra fram kampanjens paroll "Bojkotta bluffvalet – Sverige ut ur EU!" så kommer RKU:s medlemmar och organisationer runt om i landet mobilisera och synas på gator och torg, i skolor och i bostadsområden. Nu på lördag 24/2 sker en av tre nationella aktionsdagar.

–I dagens enfärgade mediabrus om fördelarna med EU är det viktigare än någonsin att mobilisera för att visa att det finns rörelser och röster som vill se ett utträde. Med en växande kritik mot kapitalismen hos ungdomar idag på grund av klimatkrisen, den tilltagande militariseringen, nedskärningarna i offentlig sektor och inskränkta arbetsvillkor så är vi övertygade om att fler och fler ser den avgörande delen som EU spelar i detta.

–EU är inget som kan reformeras inifrån. Det är lagstadgad högerpolitik och den enda lösningen är att lämna unionen. För fredens skull, för rättvisa på jobbet och en expanderad välfärd. Det handlar inte om att välja det minst dåliga alternativet, det handlar om att inte skänka legitimitet till bluffparlamentet, det handlar om att Sverige måste lämna EU. Det är den politik vi står för och det är det som är vår bojkottkampanj.

Revolutionär Kommunistisk Ungdom är ungdomsförbund till Kommunistiska Partiet. RKU är ett revolutionärt kommunistiskt ungdomsförbund som organiserar skol- och arbetarungdomen i kampen mot kapitalismen och för socialismen.

Arbetsutskottet

RKU:s centralstyrelse

För frågor kontakta RKU:s förbundscentral på 031-24 44 17 eller mejla rku@rku.nu