Det är rätt att göra motstånd — allt stöd till Palestinas kamp!

Uttalande antaget av RKU:s centralstyrelse med anledning av offensiven i Palestina

Under lördagsmorgonen lanserades en omfattande offensiv från Gazaremsan mot Israel. Bilder visar hur man med hjullastare och sprängmedel rev ner det 64 kilometer långa stängslet som omringar Gaza och utgör deras fängelsegaller.

2023-10-09
Uttalande

Efter offensiven mot Israel som tog sionisterna på sängen har man agerat för att snabbt mobilisera sina trupper och gå till motoffensiv, mot civila i Gaza. På söndagseftermiddagen 8:e oktober röstade Knesset för en officiell krigsförklaring, nästan på dagen 50 år sedan det fjärde arabisk-israeliska kriget 1973.

Denna konflikt började inte med att offensiven inleddes under lördagsmorgonen, inte heller med den första intifadan 1987 till -93 eller med kriget för 50 år sedan. Konflikten startade inte heller med Israels grundande 1948, utan var endast en konsekvens av storbritanniens Balfourdeklaration 1917. Deklarationen lovade det sionistiska projektet en stat i Palestina, som medvetet eller omedvetet innebar nödvändigheten att rensa ut de som kallade Palestina sitt hem för att upprätta denna brittiska lydstat.

Sedan Nakban 1948 då 15 000 palestinier massakerades och 531 palestinska byar förstördes så har ett statslöst folk fördrivits och befunnit sig i ett antikolonialt krig mot en stat uppbackad av världens mäktigaste imperialistmakter. Sedan dess har Israel lagt mer och mer mark under sig och fler och fler människor har fördrivits från sina hem. Man har infört lagar som begränsar palestiniernas rättigheter och erkänner Israel som en etnonationalistisk stat.

Alla folk har rätt att med alla medel bekämpa en ockuperande makt och befria sitt land.

Fega ynkryggar, de vi i Sverige kallar politiker, går ut i media och kräver att vi ska sända vapen till Israel. Man säger att Mellanösterns enda demokrati är under attack och att allt bistånd till de som lever under ockupationen i Gaza ska upphöra. Men Israels problem är inte bristen på vapen, det är att historien motbevisar dem. Apartheid kan inte överleva, och så heller kan inte Israel.

RKU ställer sig helhjärtat och enigt bakom det palestinska folkets kamp. De har rätt att med alla medel bekämpa Israel och befria sitt land – från Jordanfloden till medelhavet.

Bojkotta Israel!
Framåt för en enstatslösning!
Länge leve Palestina!

Revolutionär Kommunistisk Ungdoms centralstyrelse

2023-10-09