Fördöm terrorn i Paris, och på alla andra platser!

Uttalande från RKU:s centralstyrelse med anledning av terrordådet i Paris den 13 november.

Ingen kan väl ha undgått attackerna i Paris som efterlämnade 129 döda och flera hundra skadade. På sociala medier har reaktionerna blossat upp med hashtaggen #prayforparis och många har lagt till den franska flaggan på sina profilbilder. Världen står och gapar, chockade över det inträffade, utan att egentligen reflektera över det monster som byggts upp i Syrien och Irak med pengar från väst.

2015-11-16
Uttalande

I andra delar av världen så pågår ett blodigt krig som krävt hundratusentals liv i Syrien, Libyen är i kaos efter imperialismens härjningar i landet, terrorister går till attack i Irak och Afghanistan, Palestina är under fortsatt brutal ockupation av Israel och bara dagarna innan parisdådet så drabbades Beirut av två attentat med åtminstone 43 döda.

Självklart är terrordådet i Paris en stor tragedi då många oskyldiga blivit mördade, men det finns en skevhet när världens blick och empati går oförkortat till Paris. Det större perspektivet med Frankrike som den drivande makten och vapenskramlaren i krigen mot Libyen och Syrien ges inte en enda tanke. Det är stormakterna i västvärlden som provocerat fram och finansierat kriget i Syrien och därmed gett upphov till de extremistiska rörelser som vuxit sig starka. Här har Frankrike gått i spetsen för utvecklingen.

Reaktionen här hemma i väst lär inte vänta. En kollektiv skuld kommer säkerligen läggas över alla människor från de av väst destabiliserade områdena, och med växande högerextremism i Europa så kommer säkerligen flyktingar och muslimer drabbas hårt. De stormakter som tjänat grova pengar på västvärldens krig i Mellanöstern kommer nu ha en ursäkt för att intensifiera krigföringen, och fler människor kommer falla offer för imperialismens härjningar. Så fortsätter våldsspiralen, och det är oskyldiga människor i såväl Paris som Aleppo som får betala.

Det som hände i Paris är fruktansvärt, och givetvis så förtjänar de drabbade all empati. Men utan en insikt i det globala lidande som kapitalismen dagligen skapar, så kommer man bara fortsätta i samma gamla nötta hjulspår. Kampen mot IS måste vara en kamp mot imperialismen, för freden, och för det nationella självbestämmandet.

RKU:s centralstyrelse

2015-11-16