Allt stöd till strejkerna!

Nu börjar den svenska avtalsrörelsen i det amerikanska valets skugga att nå sitt slut. Handels och HRF varslar om strejk, vi i RKU ger dem vårt fulla stöd!

2020-11-10
Nyhet

Industrins märke sattes tidigt på söndagens morgon och för den arbetarklassen var det ett märke som snarare bibehåller status quo, än faktiskt vinner ny mark. Då kan arbetsköparna lipa i nyhetstidningarna hur mycket de vill, men de som borde känna sig som de största förlorarna är fackförbunden själva.

Men någon ordning och reda på arbetsmarknaden är det inget snack om. Redan i onsdags i förra veckan så varslade Handels om strejk efter förhandlingar som gått i lås och efter det så kom Hotell- och Restaurangfacket med varsel om strejk. Likt en papegoja så går arbetsköparnas organisationer i Svensk Handel och Visita ut och kraxar hur ”oansvariga” fackförbunden agerar under en rådande pandemi. För fackförbunden och arbetarklassen är det exakt samma kraxande varje gång en konfliktåtgärd lämnar en facklig representants läppar. Under dagarna har det även uppmärksammats att företag som omfattas av strejkvarslet, frågat anställda om sin förbundstillhörighet och försöker uppmana till strejkbryteri.

Handels och HRF:s avtalsområden är, likt vården, två arbetsplatsområden som arbetat närmast smittan. Här får anställda möta nytt folk hela tiden och står då nära smittspridningen. Arbetarna har burit upp hela deras respektive branscher emedan arbetsköparna kunnat låsa in sig hemma och undvika smittan.

Vi ungkommunister kämpar alltid för den arbetande klassens ungdomar ska ha bra levnadsvillkor och rättvisa villkor. Ett fackförbund som faktiskt kämpar för sina medlemmar, är ett fackförbund som lever upp till sitt namn. Vi ungkommunister vill därför visa vårt hjärtliga stöd till Handels och HRF:s krav på rent utsagt rättvisa villkor. Kraven som fackförbunden är så pass marginella så det är rent oförskämt av arbetsköparna att avfärda de. Alltid ska arbetarklassen betala för borgerlighetens kriser, aldrig få något betalt för sitt hederliga arbete. Ska arbetarklassen få sin rättfärdiga del, så måste vi kämpa för den.

Allt stöd till Handels och Hotell- och restaurangfacket!

Fakta:

Industrins märke: 5.4% löneökning på 29 månader, 1 och ett halv år. En låglönesatsning för arbetsplatser med anställda med lön under 26 100 kr. En avsättning av deltidspension från de 5,4% på 0,4-0,5%.
Handels och HRF:s krav: Låglönesatsningar som lever upp till märkets nivå och ett slopande av allmän visstid.

Andreas Köhler

RKU:s fackligt ansvarige