Upp till kamp!

Följande uttalande antogs av Norra distriktets konferens, som hölls 17-18 oktober 2020 i Umeå.

2020-10-21
Uttalande

Samhället är förjävligt. Arbetslösheten stiger, arbetsvillkoren försämras och den så kallade välfärden styckas upp. Vi lever i ett groteskt klassamhälle, genomruttet av sexism och rasism. Utrikes ser vi inte heller något ljus. Vi ser krig, svält och växande klimatförstörelse, och alla tycks titta bort. Ungdomars psykiska ohälsa blir värre, mer utbredd och den kryper ner i åldrarna, en verklighet som kan beskrivas som en sorts massdepression, en kollektiv uppgivenhet. Om detta har tusentals artiklar skrivits, åter tusentals timmar av video och poddar och åter tusentals uttalanden och fördömanden. Men inget tycks hända. Eller rättare sagt händer det en massa, men endast för att försämra denna usla situation. Varför? Hur kan så mycket tid, engagemang och viljekraft samlas och ingenting tycks ske? Hur kan så många bränna ut sig och trilla ner i uppgivenhetens onda spiral?

Det handlar om organisering och bristen på densamma. Det är inte den ensamma skribenten eller youtubern som kommer att starta, leda eller säkra revolutionen. Det är bara de som är samlade, organiserade och målmedvetna som kan segra. Är en ensamvarg en samling, är den lösa gruppen en organisation och kan man segra om man inte har en plan eller ens något mål? Knappast!

Det kan kännas omöjligt att gå emot samhällets orättvisor själv, men det är inte din uppgift ensam, det är vår uppgift tillsammans. Det är samtidigt inte någon som kan organisera sig åt dig, du måste ta det klivet, vi måste alla ta det klivet. Det kan kännas meningslöst, som en falsk lösning, men det är för att vi inte är vana att organisera oss, att kämpa och segra. Det måste vi ändra på och ingen har lärt sig något genom att inte öva. Vi måste för våra motståndare är välorganiserade. Så med vilka och för vad ska man organisera sig? Vad innebär det ens egentligen? I dess mest grundläggande form handlar det om diskussioner, planering och verkställande människor emellan. Prata med era klasskamrater, arbetskollegor och kompisar. Lös frågorna - Vad är problemet? Vad är lösningen? Och hur kommer ni dit? Vägra acceptera orättvisor! Var alltid kritisk! Var bestämd och våga ha mod!

Och gå med i RKU - Revolutionär Kommunistisk Ungdom! RKU är den rikstäckande organisationen för revolutionära arbetar- och skolungdomar, för unga kommunister. Vi har inte bara analyser och krav, vi har en organisation och vi har erfarenheten. För oss är inte organisering ett tomt ord eller en meningslös fras. Det är en uppriktig ansträngning att skapa ett nytt samhälle. Det är våra lokalorganisationer, styrelser och stadgar. Motståndaren vi nämnde tidigare är ingen luddig, otydlig samling eller påhittad konspiration av män och kvinnor från skuggorna. Det är kapitalisterna, borgarna, de diktatoriska parasiterna, imperialisterna, deras språkrör och lakejer. De är välorganiserade, men få. Vi är oorganiserade men många. Ändrar vi på det, organiserar vi oss för revolution, kan ingen stoppa oss. Så tappa inte hoppet, ge inte upp, organisera dig! Gå med i RKU!

RKU:s norra distrikt

Umeå, 2021-10-17

RKU anordnar distriktskonferenser två gånger per år, en gång på våren och en gång på hösten. Under konferenserna samlas medlemmar från alla lokalorganisationer, och enskilda medlemmar, inom sitt distrikt för att träffas och diskutera vår politik.