Allt stöd till den vilda strejken!

Uttalande antaget av RKU:s centralstyrelse med anledning av den vilda strejken i Stockholms pendel.

Inatt klockan 03:00 gick pendeltågsförarna i Stockholm ut i vild strejk. Detta efter en längre tid av svek och brutna löften från både tågbolaget MTR och från region Stockholm, som skapat en ovärdig arbetsmiljö för tågförarna.

2023-04-17
Uttalande

Nu senast fattade regionen ett beslut om att tågvärdarna ska ersättas med säkerhetskameror, vilket i praktiken innebär att tågföraren blir ensamt ansvarig för säkerheten – på tåg som kan ha uppe till 1800 resenärer. Uppenbart är att regionen och MTR vill skära ner på kostnader genom detta enorma varsel, på bekostnad av tågförarnas villkor och hälsa.

Tågförarnas krav är att beslutet att ta bort tågvärdar i säkerhetstjänst från tågen, och ersätta dessa med kameror, omedelbart rivs upp.

Strejkvapnet är vårt främsta vapen för att tvinga kapitalisterna att hörsamma våra krav: ett vapen som borde användas allt mer av allt fler under dessa tider av inflation och svek från facket. Därför vill RKU skicka sitt fulla stöd till tågförarna och deras strejk!

De strejkande tågförarna uppmanar till att stödja Förbundet Arbetarsolidaritets insamling till strejkkassan. RKU har bidragit med 1500 kr, bidra du med genom att swisha till 123 699 29 52 eller betala till Bankgiro 418-6482. Märk betalningen med ”tågvärd”.

Revolutionär Kommunistisk Ungdoms Centralstyrelse

Stockholm, 2023-04-17