De strejkar mot nyliberalismen⁠–Stöd strejken!

I flera veckor har arbetare strejkat, samtidigt som ungdomar och studenter demonstrerat, runtom i Frankrike mot Emanuel Macrons nyliberala pensionsreformer. Nyliberalismen har nåt vägs enda, det enda svaret är att tvinga igenom reformen och förbigå parlamentet. Kommunistiska partiets tidning Proletären samlar nu pengar till strejkkassan, vi manar att stödja strejkkassan⁠—stöd strejken!

2023-03-23
Nyhet

Emanuel Macron har sedan han kom till makten 2017 lagt sikte på Frankrikes pensionssystem för att finansiera sina nyliberala reformer. Första gången 2019 då han tvingades dra tillbaka sina reform förslag efter att ha mötts av strejker och demonstrationer, nu senaste 2023. Tålamodet har sinat hos nyliberalismens fanbärare och man försöker inte ens dölja reformerna bakom ett hölje av "samförstånd". Reformerna ska tvingas igenom kosta vad det kosta vill.

Samma argument har förts fram i Frankrike som i så många andra länder tidigare; man har inte råd att betala för pensionerna för att pensionärerna blir allt fler. Borgarnas egna siare menar att det i Frankrike år 2000 gick 2,1 arbetare per pensionär och att det 2070 kommer vara 1,2. Det man inte pratar om är att Frankrikes ekonomi växt 2,1x bara sedan år 2000, resurserna finns men i fickorna på de få kapitalister som fötts till att äga industrierna. Samtidigt verkar det som att vi skall arbeta allt längre för att få allt mindre och de som drabbas hårdast är vi unga som aldrig tycks få gå i pension.

Problemet är inte unikt till Frankrike och kommer inte heller stanna där. Likt hur Chile var nyliberalismens första försökskanin, hur Sverige varit ett experiment i allt från järnväg till skola så är Frankrike nyliberalismens experiment i att kringgå den borgerliga demokratin. I Macrons fall blev det genom den ökända artikel 49.3 i den franska konstitutionen men det är bara ett svar som söker en fråga

De strejkar mot nyliberalismen—Vi måste stödja strejken!


Klicka här för att bidra till strejkkassan

RKU:s centralstyrelse