Natotoppmötet i Vilnius – En mörk dag för alla antiimperialister

Uttalande angående Sveriges medlemskap i Nato och toppmötet i Vilnius antaget av Revolutionär Kommunistisk Ungdoms centralstyrelse

Igår kom beskedet att Turkiet säger ja till ett svenskt medlemskap i Nato. Detta innebär att även Ungern kommer att godkänna detta och att Sveriges inträde i terroralliansen är ett faktum.

2023-07-11
Uttalande

Beslutet kom efter förhandlingar inför Natotoppmötet i Vilnius som hålls idag. Över 5000 gäster och representanter för bland annat Natos medlemsländer – däribland de potentiella medlemmarna Sverige och Ukraina – kommer att delta. Toppmötet är av stor betydelse, det äger rum i en tid då krisen och krigshetsen tilltar, samtidigt fortsätter det förödande kriget i Ukraina.

Sverige har gjort sitt yttersta för att säkra sin roll som knähund till dessa krigsförbrytare. Inskränkningar i våra borgerliga fri- och rättigheter, samt utvisning av kurder och oppositionella till den turkiska staten, har alltsammans gjorts med den "demokratiska" riksdagens goda minne. I gårdagens förhandlingar fastslogs det att Sverige ska aktivt verka för återupptagna förhandlingar för ett turkiskt EU-medlemskap. Vidare så ska ett nytt samarbete mot organiserad brottslighet och terrorism upprättas mellan Sverige och Turkiet. Sverige förbjuds därtill fortsatt från att stödja de kurdiska organisationerna PKK, YPG och PYD. Utöver detta så har Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg lovat att en koordinator för arbetet mot terrorism ska upprättas inom Nato. Vad denna kamp mot terror kommer innebära i verkligheten återstår att se.

Det är viktigt att komma ihåg att krigsupprustningen och inskränkningen av de borgerliga fri- och rättigheterna inte sker i ett vakuum. Detta är, precis som inflationen och de skyhöga prisökningarna, en del av kapitalismen. Kriserna är inbyggda i det ekonomiska systemet och vi ser hur de sker om och om igen. Kapitalisterna måste dessutom, inte minst under kristider, ständigt hitta nya marknader för ökad vinst – här blir plundringskrig ett tacksamt verktyg för att ta igen förlorad profit. Matvarujättarna, vapenjättarna och alla karteller går med enorma vinster, de lider inte av prisökningar, kris eller krig. Det är vi, arbetare- och skolungdomar, som betalar krisen och upprustningen, vi tvingas lägga ut pengarna och våra liv.

RKU fördömer imperialisternas krigshets och förberedelserna för ett nytt, stort plundringskrig i östeuropa. Sverige ska varken vara en knähund till USA-imperialismen i Nato eller på något annat sätt. Vi vill att den internationella ordningen ska vara byggd på samarbete, inte utsugning och förtryck. Vi ska inte bara stoppa stormakternas krigsplaner, utan vi ska störta hela det kapitalistiska systemet. Vi ska bygga socialismen.

RKU:s centralstyrelse

2023-07-11