Valet i USA och framtiden

Så idag är det återigen dags för val i världens mäktigaste land, där världens förmodligen mest kuvade folk ska rösta fram världens mäktigaste man. Presidentvalen brukar samla stort intresse i hela världen, även här i Sverige, där stora delar av det mediala utrymmet fylls av analyser och diskussioner om debatterna och om framtoningen hos de olika kandidaterna.

2020-11-03
Artikel

När nu Joe Biden, senator från Delaware och tidigare vicepresident, leder mätningarna vågar media här i Sverige (såklart även i USA) försiktigt hoppas på en ny ledning, en ny riktning och en ny plan för det USA som fått sig en törn sedan Donald Trump valdes för fyra år sen.

Men även om det kommer kännas “bra” om Trump försvinner måste man fråga sig vad skillnaden kommer bli reellt? Biden och hans vice-kandidat Harris är stöpta i samma form som Trump, de är del av samma etablissemang som vi blivit bekanta med under lång tid. Politiken i USA är inget som låter sig förändras på i en handvändning, även om Trump gjort försök med värdepolitiska frågor och klimatpolitiken. Önskvärt vore väl om Biden ville arbeta mer i motsatt riktning mot Trump, men det mesta som utlovats kan väl sägas vara viljan att återansluta USA till Parisavtalet, tillsammans med gröna investeringar på en rekordhög nivå. Biden vill också öka beskattningen på bolagsvinster och på höga inkomster, något som ses som radikalt i vissa kretsar eftersom det hotar “företagsklimatet” och “investeringar”. I ett land där de stora företagen på en direkt nivå styr finanspolitiken för att undvika skatter får man se Bidens förslag som positivt, även om det finns få garantier för hur en halv-dement demokrat kommer agera när han intagit Vita huset. Biden är en äkta karriärspolitiker, han har fostrats till att bli del av etablissemanget och stora delar av hans kampanj har finansierats av stora företag eller ultrarika privatpersoner.

Någon som kastar iväg miljoner dollar på en kandidat förväntar sig självklart något tillbaka. Så funkar mutor och så funkar också lobbyism, som man självklart kan tala om här. Nej kampen i USA står inte mellan representanter för olika intressen, utan mellan två representanter för samma intressen, med olika fasader och budskap. De som skjuter till pengar sitter på den reella makten, de styr politiken och media.

Samtidigt som Corona-pandemin skördar liv växer långsamt hotet inom ekonomin mot de som inte sitter på kapital eller makt. Arbetslösheten i USA ligger på rekordhöga nivåer, där fler och fler kommer hotas av vräkning och misär. Covid-19 har i skrivande stund dödat omkring 225 000 amerikaner, men effekterna av nedstängning och bristande skyddsnät kommer leda till ond bråd död för allt fler. När allt fler kommer missa betalningar på sina bolån eller vilka lån det än må vara kommer det förmodligen börja märkas högre upp i kedjan. När en ekonomi förlitar sig på det kortsiktiga, det momentana, kommer tornet rasa snabbare. Här i Sverige får vi höra att vi bara är i början av pandemin, i USA har de knappast sett början på de konsekvenser som pandemin kommer få. Som alla också känner igen från tidigare svängningar i världsekonomin är en dålig dag i USA en dålig dag i resten av världen, på grund av den totala sammanflätning som orsakats av frihandel och nyliberalism.

När Trump tillfrisknade från Covid-19 hade han den gyllene möjligheten att spela på sin egen odödlighet och den veka inställningen hos hans kritiker, han gjorde såklart som vilken annan bindgalen president hade gjort och twittrade att det handlar om inställning och att han själv kände sig starkare än han gjort på 20 år. Den nonchalans som han uppvisar möter inget större motstånd från oppositionens höjdare och frågan är om Biden är speciellt mycket bättre lämpad för att ta tag i pandemin.

Visionen lyser med sin frånvaro och viljan att förbättra världen till något bättre finns inte hos dessa herrar, oavsett vad SVT eller DN vill säga till dig. Politiker som Trump och Biden ser hellre efter sitt eget skinn och som sagt, de som betalar deras kampanjer. Nej, visionen och framtidstron är det vi själva som ska skapa. Idéerna och riktningen bygger vi tillsammans, mot ett samhälle där valen handlar om oss som bygger landet och världen istället för om dem som suger ut rikedomarna. Där debatterna handlar om hur samhället ska bli mer jämlikt, där analyserna faktiskt drar upp kandidater och politiker i ljuset istället för att kommentatorer och journalister ska krypa framför makthavarna.

Visionen om ett rikare och jämlikt samhälle är det som gjort mig till kommunist. Min vision är att USA och hela världen ska befrias från det förtryck och den ruin som väntar i det ruttnande samhälle vi lever i idag. Visionen ligger inte långt bort, förändringen och framtiden ligger i våra händer.

Arvid Gustafsson

RKU:s förbundsordförande