Rör inte Jemen!

Uttalande antaget av RKU:s centralstyrelse med anledning av attackerna på Jemen.

Israels folkmord på det palestinska folket pågår ännu. Vid det här laget har det gått 116 dagar och över 25 000 liv har gått förlorade. Alla former av byggnader och infrastruktur bombas och beskjuts besinningslöst med syftet att fördriva palestinierna från deras rättmätiga jord.

2024-02-01
Uttalande

I syfte att sätta press på terrorstaten Israel och dess uppbackare började den jemenitiska Huthirörelsen sedan ett tag tillbaka bedriva operationer i Röda havet. Genom att attackera och kapa fartyg med israelisk koppling har man avskräckt tusentals andra skepp att ta samma rutt. Jemeniterna har inte bara gett prov på antisionistisk handlingskraft: de har också skapat svallvågor i den globala världsekonomin – vilket gör kapitalisterna livrädda.

Den 17 januari gick därför USA och Storbritannien till angrepp mot Jemen. Bombningar utfördes på över 16 platser, däribland i huvudstaden Sanaa. Jemen är ett land som sedan 2015 har utstått ett brutalt krig, där en koalition under Saudiarabiens ledning velat knäcka den styrande Huthirörelsen. Detta efter att de kört ut den tidigare presidenten och saudiska marionetten Abd Rabu Mansur Hadi ur Sanaa. Koalitionen utlyste därtill en förödande blockad som har skapat en humanitär katastrof i landet, där mer än två miljoner barn under fem år lider av akut undernäring.

Kriget fördes med USA:s öppna stöd fram tills att det blev uppenbart att Saudiarabien kört fast. Bidenadministrationen drog därför tillbaka det officiella stödet, även om de fortsätter sälja vapen till Saudiarabien. Nu när profiterna står på spel så ger de sig handgripligen in i konflikten igen, med stöd av bland annat Nederländerna, Australien, Bahrain och Kanada.

Även EU har slutit upp bakom detta. EU:s utrikeschef Josep Borell har gått ut med att det kommer ske en militär EU-insats. Utrikesminister Tobias Billström har tidigare skrivit i Göteborgsposten att Sverige ”stödjer fullt ut de ansträngningar som görs för att upprätthålla säkerhet och fri sjöfart i regionen”, samt att de ”undersöker också möjligheter att stödja insatserna i Röda havet”. Det är alltså uppenbart att även om Sverige inte direkt deltar i operationen, så kommer den att genomföras med de svenska politikernas stöd.

RKU fördömer den imperialistiska interventionen i Jemen och den utökade aggressionen mot Huthirörelsen. Vi fördömer också en eventuell svensk inblandning i dessa insatser som bara syftar till att säkra kapitalisternas fortsatta vinster. Det är avslöjande att de västliga imperialistmakterna drar in stödet till FN:s flyktingorgan UNRWA, men omgående enas om att ödsla pengar på detta angrepp. Två miljoner människors liv bleknar vid sidan av deras försummade vinster. Om USA, EU och Sverige vill ha ett slut på störningarna i Röda havet finns det en annan väg att gå: isolera Israel, stoppa folkmordet i Gaza och arbeta för en enstatslösning – för ett fritt Palestina.

Leve Palestina!
Allt stöd till motståndskampen!
Död åt imperialismen!

Revolutionär Kommunistisk Ungdoms centralstyrelse

2024-02-01