Grön bar med handlingar utan försvar

Här berättar en före detta anställd på baren Vegan Bar på Möllevångstorget i Malmö om missförhållanden och en otrygg anställning utan kollektivavtal – trots en chef som är självuttalad kommunist.

2019-10-18
Artikel

Den tidigare anställde, som velat förbli anonym, jobbade på Vegan Bar en kortare period för en inte så lång tid sedan. Hon säger att hon direkt märkte att något inte stämde på arbetsplatsen.

"Arbetsintervjun bestod i stort sett av att jag skrev ner mitt kontonummer på en postit-lapp. Det kändes som att chefen ville ge mig en bild av att det var ett avslappnat och familjärt ställe att jobba på, men jag skrev inte på något kontrakt överhuvudtaget."

Vidare berättar hon att inga villkor för arbetet diskuterades närmare. Och den avslappnade stämningen såg hon inte röken av när hon väl börjat jobba.

"Chefen nämnde inte ens något kollektivavtal, det var som en icke-fråga. Trots att vi kunde jobba till klockan två på natten fick vi ingen OB. Och oavsett hur långa arbetspass vi arbetade – de kunde vara nio timmar långa – fick vi aldrig någon halvtimmesrast. Det ”fanns inte tid till det”. Den enda paus vi fick var toalettbesök, men bara ifall inga gäster behövde något."

Dessutom fick arbetarna sitt schema veckovis varje söndag, alltså en dag innan nästa arbetspass. Detta trots att man som arbetstagare har rätt att få veta sina arbetstider minst två veckor innan det aktuella tillfället.

Arbetarna pratade aldrig med chefen om hur de upplevde arbetsvillkoren på Vegan Bar i stort.

"Eftersom ingen av oss hade något avtal eller kontrakt fanns det inte heller så mycket att diskutera. Chefen brukade inte heller ta våra klagomål på så stort allvar så jag tror inte att ett sånt möte hade gett så mycket. Troligtvis hade han nonchalerat bort det", säger den tidigare anställde.

Efter en kort period slutade hon på Vegan Bar på grund av arbetsförhållandena. Sedan dess har hon bara varit tillbaka någon enstaka gång med ett kompisgäng. Hon vill dock inte gå dit på eget initiativ:

"Absolut inte", säger hon bestämt.

Att arbetsgivare utnyttjar unga arbetare som inte har koll på sina rättigheter är ingen ovanlighet: exemplet Vegan Bar är tyvärr bara ett i mängden. Det är lätt att känna sig maktlös inför fifflande chefer, men det stora kan börja i det lilla. Att välja en annan bar på Möllan [Möllevångstorget i Malmö, red. anmärkning] kan vara en start så god som någon.

Tim Tinghammar

RKU-Malmö