Två Sverige

Uttalande antaget av RKU:s centralstyrelse med anledning av inledningen av kampanjen "Klass mot Klass".

Det finns två Sverige. Vårt Sverige och deras Sverige.

2012-10-31
Uttalande

Vi i vårt Sverige är den stora majoriteten.

Några av oss sliter 8 timmar per dag, 5 dagar i veckan och är helt slutkörda när vi kommer hem.

Andra väntar vid telefonen i förhoppning om att få samtalet från chefen om att man behövs imorgonbitti kl 7.00.

En del av oss vill inget hellre än tjäna egna pengar, men tillbringar våra dagar på oändliga möten på arbetsförmedlingen med mantrat “att söka jobb är ett heltidsjobb” upprepandes gång på gång.

Eller så går vi fortfarande i skolan men har en klump i magen över vad som händer sen. Kommer jag hitta ett jobb? Eller måste jag utbilda mig ännu mer?

Vi i vårt Sverige bor i förorter, bruksorter och villakvarter. I trånga lägenheter eller i hus ägda av banken. Många av oss bor kvar hos våra föräldrar fast vi helst vill ha en egen lägenhet. Eller så bor vi inneboende, i andra hand eller svart.

Vi är olika människor från olika bakgrund.

Vi är mörka, blonda, svenskar, invandrare, tjejer, killar, hetero och homo.

Vi är olika men det spelar ingen roll. Precis som det inte spelar någon roll vilken musik vi lyssnar på eller vad vi gillar att göra på fritiden.

För vi har ändå en sak gemensamt.

Det är i vårt Sverige som alla varor och tjänster som bygger upp samhället produceras. Utan oss skulle Sverige stå still.

VI ÄR ARBETARKLASSEN.

Sedan finns det deras Sverige, den lilla minoritetens Sverige.

De bor i stora lyxvillor eller bostadsrätter i centrala stan. De säger att det dem gör är viktigt. De äger och styr företagen. De vältrar sig i aktieutdelningar och företagsvinster när deras vinst går upp. De sparkar oss när deras vinst går ner. Och tvingar oss att betala deras misstag, deras förluster och deras korrupta system.

För dem räknas allt i pengar och vinst. För dem är vi bara statistik, bara väljare som vart fjärde år ska rösta på rätt parti, eller konsumenter som ska köpa och deras varor och tjänster.

DE ÄR ÖVERKLASSEN - KAPITALISTERNA.

Det är vi och det är dom. Vi här nere och dom där uppe.

Så kunde den här texten ha slutat. Med ett kallt konstaterande att det finns två Sverige.

Men några av oss här nere har fått nog. Vi har rest oss upp tillsammans. Vi har organiserat oss. Vi har fått nog av kapitalismen och klassamhället. Nog av osäkra anställningar, EU-politik, ekonomisk kris, kvinnoförtryck, krig och miljöförstöring.

Vi reser parollen KLASS MOT KLASS. Det är vi mot dom! Kom med oss du också!

RKU:s centralstyrelse

2012-10-31